Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Nejlepší ze všech světů. Drogově závislá matka chce pro syna normální dětství

Kultura

  6:00
Emocemi nabitý snímek rakouského režiséra Adriana Goigingera Nejlepší ze všech světů je součástí kolekce letošního festivalu německojazyčných filmů Das Filmfest.

Snímek Nejlepší ze všech světů (2017). foto: DAS FILMFEST

Když si maminka se sedmiletým Adrianem hraje na čarodějnou kuchyni a vaří na sporáku „magické lektvary“, je to idylická scénka. Ten dětský lektvar je samozřejmě neškodný, ovšem ten pro dospělé se vaří z makovic a lije se do speciálně označené lahve, z níž Adrian nikdy nesmí pít...

Film o silném poutu mezi drogově závislou matkou a jejím synem nabízí podobných scén spoustu. Je to příběh zoufalého balancování na hraně dvou světů, v nichž se Helga snaží existovat. Aby jí úřady nepřipravily o Adriana, musí dodržovat pravidla světa „nemrtvých“, jak říká lidem, kteří podle ní nemají duši.

Snímek Nejlepší ze všech světů (2017).
Snímek Nejlepší ze všech světů (2017).

RECENZE: Hora mezi námi. Nejlepší herecký výkon předvádí zasněžené hory

Ti, kteří podle ní duši mají a často se scházejí na drogových dýcháncích v jejím bytě, ovšem zase postrádají jiné věci, jako třeba zodpovědnost. Přesto se mezi nimi malý Adrian většinou cítí bezpečně, pokud ovšem někoho z nich zrovna neposednou démoni.

Helga s Adrianem zažívají chvilky běžného štěstí i spiklenectví outsiderů, kteří mají před světem co skrývat. A také ovšem období, kdy je Helga v těžké depresi a sotva zvládá péči sama o sebe, natož o syna, který má také své problémy, třeba když ředitelka školy není nakloněna jeho vášni pro rachejtle.

Helžina snaha udržet v chodu neudržitelný systém je hluboce dojemná; její úsilí dopřát Adrianovi šťastné dětství je evidentně maximem toho, čeho je schopná, stejně je však nutně odsouzeno ke karambolu.

Není náhoda, že se malý hrdina jmenuje Adrian, stejně jako debutující režisér snímku. Adrian Goiginger totiž vypráví příběh svého dětství, doplněný na konci filmu obligátním dovětkem „jak to bylo doopravdy dál“. A také konstatováním, že nejsou beznadějné případy, jsou jen lidé bez naděje.

K silnému vyznění filmu přispívají herecké výkony. Helžiny rozličné stavy přesvědčivě rozehrává vynikající Verena Altenbergerová a atmosféru jejího drogového doupěte, které ale vždy znovu dokáže zázračně proměnit v útulný byt spořádané matky, skvěle utváří celá partička přátelských, ale zároveň nevypočitatelných a tělesně i mentálně poničených „smažek“. Adrian Goiginger dokázal divákům výborně zprostředkovat pohled dítěte, pro něž není nic přirozenějšího než takový domov, jaký má. Bez okázalosti, přehrávání či nadměrného ždímání citů líčí příběh mateřské lásky spoutané závislostí. A účinně dosahuje toho, co nepochybně zamýšlel: dopřát drogově závislým chápavější, lidštější pohled, než jaký jim obvykle věnuje povrchně moralizující veřejné mínění.

Nejlepší ze všech světů

Rakousko, Německo 2017

Režie: Adrian Goiginger

Hrají: Verena Altenbergerová ad.

Autor: