Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

RECENZE: Teplej táta, sjetá máma, naložená ségra. Jak baví Sex O’Clock

Maxmilián Kocek v hlavní roli seriálu Sex O’Clock foto: TV Nova

Premiérový seriál Sex O’Clock, který nasadila placená platforma Voyo, zosobňuje dosud nejmladistvější projekt, který přitom pobaví i dříve narozené. Zejména díky jazyku náctiletých v čele s hrdinou, jenž prohlašuje: „Mám na prd imunitu a celý život“.
  9:01

Těžko se onanuje s mobilem v posteli, když vám do toho mluví maminka, babička i starší sestra a když vám beztak už trudný úděl dospívání ještě zkomplikuje otec, který jednoho krásného dne rodině přizná, že se zamiloval do muže a že se ke svému příteli odstěhuje.

„Táta je buzna, tak proto má ve svém věku Instagram,“ poznamená chlapec, jehož reakce přesně charakterizují, čeho se jeho vrstevníci nejvíce bojí: totiž výsměchu kamarádů. Proto „táta buzna“ bolí méně než nařízená ponižující návštěva u školní psycholožky s výsledkem „mám si psát deníček jako Bridget Jonesová“.

Život puberťáka je vůbec série utrpení, líčí s milou sebeironií vypravěč. Školní rok zahájil angínou s antibiotiky, po letech závodního tance mu vyměnili partnerku, protože by prý vypadali jako „žirafa a poník“, nová jím pohrdá a v zájmu klubu musí dávat taneční lekce seniorkám.

Naštěstí v tom není sám, souběžně Sex O’Clock sleduje hrdinovu sestru, jež řeší kamarádčinu změnu pohlaví i vlastní těhotenství, a jeho spolužáky, z nichž nejvíce baví dojemný párek mimoňů zkoumající erotiku podle pravidla „pro dnešek stačilo“.

Zlínské prostředí, kde seriál vznikal, dodává přiléhavý nádech provinčnosti, hlavní půvab však nese generační jazyk, ať už má zahanbená dívka na oblečení „krámflek“, nebo se hrozba trestu komentuje „Do Vánoc bez internetu? To je na Linku důvěry.“

Sex O’Clock

65 %

Česko, 2023, 10 x 30 min

režie: Jan Bártek, Karolína Zalabáková

scénář: Matěj Randár, Karolína Zalabáková

hrají: Maxmilián Kocek, Sára Korbelová, Karolin Omastová, Jan Révai, Petra Bučková, Tomas Sean Pšenička, Kryštof Švehlík, Csongor Kassai, Leona Skleničková, Jana Švandová, Václav Vašák a další

Nejde o průlomové zjevení, styl amerického rodinného seriálu založeného na trapasech, nikoli trapnosti se však dovedně drží v mantinelech vkusu a teenageři mu přidávají na autenticitě i herecky.

Popravdě stojí nad dospělými, kam občas zabloudí obehrané banality jako omlazovací kúra zdrcené matky, také módních prvků menšinové sexuální orientace je tu přehnaně.

Ovšem klukovská nadsázka trampot „teplej táta, sjetá máma, naložená ségra“ až nečekaně přesně vystihuje, jak těžké je probít se pubertou, jak kruté mohou být k sobě děti, jen aby obstály v kolektivu, a jak světoborné se zdají být problémy, nad kterými za deset let s úsměvem mávnete rukou.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč