Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ředitele Národního budou vybírat i dva bývalí ministři kultury

Kultura

  15:20
PRAHA - Nástupce odvolaného ředitele Národního divadla Ondřeje Černého mají Aleně Hanákové navrhnout Milan Uhde či Václav Riedlbauch.

Dramatik a někdejší ministr kultury Milan Uhde foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Ministerstvo kultury zveřejnilo složení své komise, která navrhuje kandidáty na místo ředitele Národního divadla. Ministryně Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) také komisi požádala "o vypracování základních parametrů dalšího směřování Národního divadla", uvádí ministerstvo kultury na své internetové stránce.

Komise pro výběr nového ředitele Národního divadla

Členy komise jsou děkan DAMU Jan Hančil, režisér a ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, teatrolog Bohumil Nekolný, ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták a dva bývalí ministři kultury - hudební skladatel a někdejší ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch a dramatik Milan Uhde.

Komise se sejde v pátek dopoledne na ministerstvu kultury. Jména kandidátů na místo ředitele divadla ale známa nejsou.

Důvody odvolání posledního ředitele? Dodnes nejasné

Nového ředitele první české scény začalo ministerstvo kultury hledat počátkem tohoto roku, když vypsalo konkurz. Zrušilo jej však den před uzávěrkou přihlášek s tím, že je třeba doplnit kritéria pro výběr ředitele. Také se údajně čekalo na výsledky auditu v bývalé Státní opeře a Národním divadle, které však byly i podle pozdějšího vyjádření ministerstva kultury zcela irelevantní.

Ministerstvo slibovalo vypsat brzy konkurz nový. Dlouho se nedělo nic až do doby, kdy 7. září ministryně ředitele ND Ondřeje Černého, kterému měl mandát skončit 31. března příštího roku, náhle odvolala. Přesné důvody jeho odvolání MK dodnes neuvedlo, proti těm, jimiž úřad svůj krok zdůvodňoval, se Černý ohradil. Náměstek ministryně Martin Sankot se za některé argumenty, jimiž odvolání podporoval, záhy omluvil.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...