Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rekordní prodej: Kupkův Pohyb za 35,51 milionu

Kultura

  15:53aktualizováno  16:30
LONDÝN - Za rekordní cenu 1,3 milionu liber, tedy 35,51 milionu korun, se dnes v Londýně prodal obraz Františka Kupky Pohyb. Dílo ze sbírky amerického manželského páru Hascoeových koupil anonymní kupec na telefonu při aukci moderního českého umění v aukční síni Sotheby's.

František Kupka: Pohyb foto: Sotheby’sReprofoto

Dražba vynesla celkem 11,1 milionu liber (304 miliony korun), tedy více než dvakrát tolik, než aukční síň odhadovala. V Sotheby´s dnes padaly i rekordy za obrazy Josefa Čapka, Emilla Filly a Václava Špály.

Cena 1,3 milionu liber je bez aukční přirážky. S touto provizí, kterou musí kupec zaplatit, a se clem cena dosahuje 1,497.250 liber (40,9 milionu korun).

V zahraničí se dosud zaplatilo nejvíce za Kupkův obraz Vertikální plány modré a červené v New Yorku v roce 1998 v přepočtu 18 milionů korun. Dosud nejdražším vydraženým českým dílem na aukcích v ČR je plátno rovněž od Františka Kupky - Élévation (Výšky) IV. Před třemi lety byl prodán za 22,1 milionu korun bez aukční přirážky.

Při první aukci tohoto druhu mimo střední Evropu se na rekordní cenu v pondělí vyšplhala také cena za obraz Josefa Čapka. Jeho plátno Námořník a Fantomas z let 1917 až 1920 se vydražil bez přirážky za 470.000 liber, tedy 12,838 milionu korun (s přirážkou 565.250 liber a 15,4 milionu korun). Nejvyšší cena za Čapka při aukcích v ČR dosáhla v roce 2007 bez přirážky 12 milionů korun (Děvče v růžových šatech).

Rekord byl překonán i u Emila Filly. Jeho obraz Sochařka ve studiu se prodal skoro za pětinásobek odhadu, za 623.650 liber (17,1 milionu korun, cena, stejně jako u následujících obrazů, zahrnuje přirážku). Byla tak překonána nejvyšší cena za Fillův obraz, kterou byla v roce 2008 Dívka s mandolínou z roku.

František Kupka - první abstraktní malíř

František Kupka bývá označován za prvního abstraktního malíře, patřil k průkopníkům tohoto moderního směru. Spolu s Alfonsem Muchou je ve světě zřejmě nejznámějším českým výtvarníkem.

Narodil se 23. září 1871 v Opočně jako nejstarší z pěti dětí notářského úředníka. Otec mu vybral dráhu sedláře. A i když místo výroby postrojů maloval vývěsní štíty či obrázky svatých, řemeslu se nakonec vyučil. Školní léta prožil v Dobrušce.

Kupkův výtvarný talent rozpoznal továrník Josef Archleb, který se stal jeho mecenášem. I jeho přímluva u Kupkova otce rozhodla, že mladý František začal malbu studovat. Po pražské Akademii výtvarných umění byl přijat i na akademii ve Vídni.

V polovině 90. let 19. století odjel jako stipendista do Paříže, kde se trvale usadil a s přestávkami žil až do své smrti. V počátcích se živil ilustracemi či návrhy plakátů.

Když v roce 1912 na Podzimním salónu v Paříži vystavil poprvé své nefigurativní obrazy (Amforu, Dvoubarevnou fugu a Teplou chromatiku), sklidil nepochopení a posměch.

Kupka se nejprve věnoval realismu, ale přes symbolismus a orfismus (umělecký směr inspirovaný hudbou) se stal průkopníkem zcela nového směru.

Umělec se sklonem k samotářství měl štěstí na mecenáše - továrníka Jindřicha Waldese, s nímž se spřátelil. Kupka mu nakreslil slavnou firemní značku: černobílou dívku s patentkou na oku, slavný symbol firmy Koh-i-noor.

Ve 30. letech minulého století se abstrakce sice začala dostávat do módy, ale malíř začal trpět psychickými problémy. Bojoval s depresemi, ztrácel sluch. Když Francii obsadili nacisté, zabydlel se na venkově.

Nyní má Kupka řadu svých obrazů v Národní galerii, velkou sbírku jeho obrazů vlastní také Nadace manželů Jana a Medy Mládkových - sběratelka a mecenáška Mládková instalovala Kupkova díla v pražském Museu Kampa.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...