Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Renčovi herci se zapotí

Kultura

  12:08
PRAHA - Týden v Česku, desetiměsíční přestávka s tréninkem v peřejích, týden v Bosně a dalších šest v Rumunsku, takový je časový plán nového filmu režiséra Filipa Renče Na vlastní nebezpečí.

Představitelé filmu Na vlastní nebezpečí pózují na klíčové rekvizitě foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Dramatem odehrávajícím se převážně na vodě se Renč vrací po romantických komediích Rebelové a Román pro ženy k temnějšímu stylu své prvotiny Requiem pro panenku. Podle prvních záběrů z vodního kanálu v Tróji natočených na širokoúhlou kameru se mu jeho záměr daří. „Je to větší výzva a vzrušení než točit komedie,“ vysvětluje volbu žánru i stylu. „Chci to natočit syrově dokumentárně jako Requiem, ale technicky lépe. Režisérů komedií je v Česku dost. Akční drama tu dlouho nikdo nedělal,“ dodává. „Není to žádná Divoká řeka, ale příběh inspirovaný zážitkem, který se mně a scenáristovi Josefu Urbanovi přihodil při sjezdu řeky. Samozřejmě jsme ho patřičně připepřili,“ upřesňuje Renč, jenž oslavil během prvního týdne natáčení 41. narozeniny.

Českou část má štáb téměř za sebou. Ve veslařském klubu Slavia, jenž se pro potřeby filmu změnil v sídlo cestovky zaměřené na extrémní sporty, se natáčela scéna balení na výpravu. Jiří Langmajer, jenž hraje hlavní roli, si na stejném místě den předtím najal průvodce (Filip Blažek) pro sjezd divoké rumunské Černé řeky na raftu. Konkrétně úseku, kde před lety za záhadných okolností zahynul hrdinův otec. Výprava se zdramatizuje a o holý život budou v peřejích bojovat i Miroslav Krobot, Václav Jiráček a Lucie Šipošová.

Přestávku mezi natáčeními využijí herci k výcviku na raftu a štáb k technickým přípravám. Herci zatím žádnou speciální fyzickou přípravu neabsolvovali. Na castingu režisér fyzičku nezkoumal, kdyby ano, pak by Langmajer podle svých slov asi roli nedostal. „Jako malý jsem jel s tátou Lužnici, ale tohle bude o něčem jiném,“ popisuje své vodácké zkušenosti herec. Extrémní akce přenechá kaskadérům. „Nejsem žádný Belmondo. Nebudu dělat nějaké kaskadérské kousky, abych se vytáhl,“ říká rozhodně. Na bezpečnost herců dohlíží při natáčení asi patnáctičlenný tým záchranářů. Kvůli tomu, že se většinou natáčí na vodě, je technická stránka filmu náročnější než u předchozích Renčových filmů. Technici se snaží, aby záběry z divoké vody vypadaly co nejvěrohodněji. „Máme jeden speciální raft, na kterém budou uchycené kamery, a jeden jistící raft. Kamery ve speciálních obalech mohou natáčet i tři metry pod hladinou,“ popisuje Renč některé fígle přichystané na scény na raftu. Pro natáčení v Rumunsku je najatý zkušený odborník na speciální efekty. Podvodní záběry se dotočí po návratu do Česka v bazénu, aby měl štáb k dispozici dostatečně čistou a herci teplou vodu.

V Rumunsku se bude točit v oblasti Baile Herculane v červnu a červenci. Podrobnosti pronájmu lokací producenti ještě dohodnou. Původní termín byl přitom už květen, kdy je na řece nejvíc vody. Rumuni ale nabídli, že pro potřeby natáčení budou upouštět vodu z přehrady. Herci tak nebudou tolik mrznout a štáb se tak vyhne květnové turistické „tlačenici“. Film s rozpočetem 28 milionů vzniká v česko-rumunskoslovenská produkci. Podíl rumunské firmy MediaPro Pictures je 50 procent. Do projektu vstoupila i TV Nova, která získala předkupní práva na vysílání filmu. V kinech by se měl film objevit v lednu 2008.
Autor: