Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Retrospektiva Pavla Kouteckého je na webu

Kultura

  8:30
PRAHA - Portál DAFilms nabízí retrospektivu filmů dokumentaristy Pavla Kouteckého a také přehlídku letošních titulů nominovaných na cenu nesoucí jeho jméno.

Nejznámějším Kouteckého filmem se stal Občan Havel, dokončený až po autorově smrti. foto: Reprofoto

Od osudného kroku režiséra dokumentaristy Pavla Kouteckého, který ho stál život, už uplynulo šest let. Pošesté se také bude udělovat ocenění, které vzniklo záhy po Kouteckého tragické nehodě - vítěz bude bude vyhlášen 13. června v pražském Divadle Archa.  

K této příležitosti přichystal portál DAFilms přehlídku nejen letošních nominovaných titulů, ale také velkou retrospektivu filmů samotného Pavla Kouteckého. V týdnu od 11. června lze dokumenty zhlédnout on-line na stránkách  www.dafilms.com

Mistr společenské sondy

Martin Mejstřík v dokumentu Pavla Kouteckého

"Jednotlivé scény z jeho filmů vydají za sáhodlouhé popisy a analýzy," uvádějí pořadatelé aktuální Kouteckého retrospektivy z portálu DAFilms. "Když ve filmu Po letech 1989-1994 promlouvá (pouhý jeden rok po sametové revoluci!) Martin Mejstřík o hořkosti z marného boje o rozkradený svazácký majetek, je v té zkratce naprosto přesně popsán základní problém porevoluční ekonomické transformace. Když v polovině devadesátých let na poradě prezidentské kanceláře ve snímku Občan Havel analyzuje Ivan Medek charakter Václava Klause, nemůže současný český divák neocenit to, jak přesná a výstižná slova to jsou."

Společně s většinou zásadních titulů Kouteckého filmografie (Po letech, Občan Havel, Pražské jaro opus 1-3, Zánik Československa v parlamentu a další) uvádí portál www.dafilms.com také filmovou kolekci složenou z vítězů předchozích ročníků Kouteckého ceny – jmenovitě Nízký let (režie Jan Šikl), Pulec, králík a Duch svatý (režie Filip Remunda), Nevítaní (režie Tomáš Škrdlant), Země snů (režie Martin Ryšavý) a Pozemšťané, koho budete volit (režie Linda Kallistová Jablonská a Inventura o.s.).

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.