130 let

David Bowie. | foto: Antonín Kratochvíl

Retrospektivní Fotoeseje. Antonín Kratochvíl po letech chystá výstavu v Praze

Kultura
  •   16:30
Retrospektivní výstava Fotoeseje v Domě u Kamenného zvonu představí průřez fotografickou tvorbou Antonína Kratochvíla, jednoho z nejvýraznějších a nejvýznamnějších světových fotografů sociálního dokumentu a fotožurnalismu.
Portrét vytvořený Antonínem Kratochvílem.
Na aktuální výstavě v Czech Photo Centre vystavuje Antonín Kratochvíl sérii...

Originální, osobitý rukopis otiskuje Antonín Kratochvíl do portrétů celebrit showbusinessu i lidí zcela neznámých, anonymních. Portréty jako celek představí jistou alegorii, která má pro něj specifický význam. Tyto fotografie neoslavují konkrétní osoby, hrdiny či celebrity.

Antonín Kratochvíl

Antonín Kratochvíl je český portrétní a reportážní fotograf žijící ve Spojených státech amerických. Patří mezi zakládající členy fotografické agentury Sedm. Věnuje se hlavně dokumentární fotografii, za kterou byl několikrát mezinárodně oceněn, včetně čtyř cen World Press Photo

Propojením známých osobností, jako jsou například Bill Gates, Willem Dafoe, Keith Richards, Patricia Arquette, Priscilla Presley, David Bowie, Milan Hlavsa, Pavel Landovský, Jean Reno, Bob Dylan, Billy Bob Thornton, Vittorio Storaro, Kyle MacLachlan, Judith Godrèche, Amanda Lear či Debbie Harry, spolu s neznámými tvářemi lidí z rozmanitých prostředí, protnutých různorodými životními situacemi a podmínkami, zrcadlí v souhrnu stav a perspektivy lidské duše v dnešním světě.

Antonín Kratochvíl: Jo Nesbo

Kratochvílovy fotografie akcentují aktuální stav lidského strádání, zoufalství, odcizení, bolesti, smutku a bídy, ale i aroganci moci a její důsledky v různých končinách světa. Zpřítomňují historická svědectví novodobých celosvětových sociálních a civilizačních problémů i válečných konfliktů. Zachycují tragičnost humanitárních a přírodních katastrof nebo vyhrocené sociální problémy lidské společnosti jako takové (epidemie, mizející kultury, devastace krajiny či kriminalita, drogy apod.).

Fotograf Antonín Kratochvíl.

Autor: ape
  • Vybrali jsme pro Vás