Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Retuš nepohodlných. V Praze začíná venkovní výstava o cenzurování novinářských snímků

Z dobového popisu vyplývá, že retuš fotografie prezidenta Klementa Gottwalda při podpisu zákona o prvním československém pětiletém plánu, jehož se zúčastnila celá vláda, proběhla ve dvou etapách. Nejprve ubylo několik soudruhů, podruhé zmizeli všichni. foto: ČTK/Jiří Rublič

PRAHA - Výstava o cenzuře a manipulaci ve fotožurnalistice začíná v úterý v centru Prahy. Připravila ji Česká tisková kancelář a ukazuje především snímky z jejího obsáhlého archivu fotografií. Výstava nazvaná Nežádoucí okamžiky se koná venku v ulici Na Příkopě a bude tam do 14. února.
  14:00

Expozice mapuje české a československé dějiny v letech 1918 až 1990 prostřednictvím fotografií, které z ideologických důvodů doboví cenzoři upravovali nebo zakazovali publikovat.

Přední představitelé naší hudební scény se zúčastnili 2. mezinárodního...
Šťastná Martina Navrátilová s trofejí vítězky Wimbledonu. V roce 1983, kdy...

Lidé mají možnost prohlédnout si slavné i méně známé snímky. Na výstavě jsou třeba dříve nezveřejněné fotografie československých legionářů nebo záběry ze života lidí před druhou světovou válkou nebo za protektorátu. Zájemci si mohou prohlédnout i neretušované snímky komunistických funkcionářů nebo zakazované obrázky emigrantů a komunistickému režimu nepohodlných umělců a sportovců.

Všechny snímky jsou ke zhlédnutí také on-line, kde je možné najít i pracovní materiály pro školy.

Autor: