Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Režijní a scenáristický debut Vigga Mortensena vstoupí do českých kin 27. května

Snímek Ještě máme čas. foto: AEROFILMS

PRAHA - Režijní a scenáristický debut amerického herce Vigga Mortensena Ještě máme čas bude jednou z prvních premiér v českých kinech, která by měla otevřít 24. května. Snímek inspirovaný Mortensenovým vlastním dětstvím a dospíváním uvede distribuční společnost Aerofilms do českých kin 27. května.
  13:00

Film vypráví příběh vztahu liberálního Johna v podání Mortensena a jeho stárnoucího konzervativního otce, kterého ztvárnil Lance Henriksen proslavený rolemi detektiva Vukoviche ve snímku Terminátor a androida Bishopa ve filmu Vetřelci.

Vysvětlování u vína. Snímek Zelená kniha (2019). Režie: Peter Farrelly.
Viggo Mortensen jako Aragorn. Snímek Pán prstenů: návrat Krále (2003).

„Konečně uvidíme filmy na plátně, kam patří,“ uvedl před dnešní novinářskou projekcí ředitel společnosti Aerofilms Ivo Andrle. Od 24. května se bude moci kulturních akcí venku zúčastnit až 1000 lidí, může ale být naplněna maximálně poloviční kapacita prostoru. Budou se moci konat také akce uvnitř s účastí maximálně 500 diváků a pořadatelé také mohou obsadit maximálně polovinu celkové kapacity.

Znovuotevření kin, o němž má rozhodnout vláda 17. května, nevyužije podle svého ředitele Jana Bradáče síť multikin Cinestar. Kina jsou zavřená od loňského 12. října. K možnému otevření se zatím nevyjádřila konkurenční Cinema City. Multiplexy, které vykázaly kvůli uzavření z důvodu pandemie koronaviru stamilionové ztráty, nechtějí otevírat bez možnosti prodávat občerstvení, které pro ně znamená výrazný finanční efekt.

Ve snímku Ještě máme čas liberální John žije ve slunné Kalifornii obklopen milující rodinou, daleko od provinčních hodnot tvrdého a homofobního otce. Ve chvíli, kdy se u otce projeví příznaky stařecké demence, cítí John povinnost překonat křivdy minulosti a postarat se o něho. Drama o odpuštění, zodpovědnosti a křehkosti rodinných vztahů, které bylo ve výběrech MFF Cannes, Toronta nebo Sundance, připomíná, že říct si to nejdůležitější je třeba včas.

„Námět na film ke mně přišel, když jsem letěl z matčina pohřbu. Vzpomínal jsem na matku, na otce, na náš společně strávený čas. Cítil jsem potřebu tyto vzpomínky popsat a začal jsem si zapisovat sérii událostí a rozhovorů z různých etap našeho společného života. Postupně se tyto vzpomínky rozvinuly ve fiktivní příběh, skládající se z rozhovorů a okamžiků, které se ve skutečnosti nestaly, ale umožnily mi přiblížit se k pravé podstatě mých citů vůči mámě a tátovi. Nakonec vznikl příběh otce a syna, o fiktivní rodině s některými rysy společnými s tou mojí,“ sdělil Mortensen, který film věnoval svým bratrům.

Mortensen na plátně debutoval v roce 1985 po boku Harrisona Forda v thrilleru Svědek. Zásadní průlom v jeho kariéře nastal, když byl obsazen do role Aragorna v trilogii Pán prstenů. V roce 2005 Mortensen poprvé spojil síly s Davidem Cronenbergem a zahrál si hlavní roli v jeho ceněném snímku Dějiny násilí. Za ztvárnění gangstera Nikolaje v následujícím Cronenbergově filmu Východní přísliby získal svou první nominaci na Oscara. Na Cenu akademie byl poté nominován ještě dvakrát, a to za filmy Tohle je náš svět a Zelená kniha.

V případě, že budou kina otevřena v očekávaném termínu 24. května, Aerofilms uvede hned v ten den rovnou dva festivalové hity, filmy Služebníci a Smolný pich aneb Pitomý porno.

Autor:
Témata: Film, Kultura