Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Režisér Kmotra dává dohromady odcizené bratry

Kultura

  18:40
PRAHA - Mezi groteskou a antickou tragédií osciluje tři roky starý snímek Tetro legendárního režiséra Francise Forda Coppoly. V ulicích Buenos Aires se v něm mladý Američan pokouší obnovit po dlouhá léta přerušený vztah se starším bratrem, a současně tak poodkrýt temnou historii své rodiny ovládané despotickým otcem. Více než dvouhodinové černobílé drama s barevnými prostřihy do minulosti natočené v mezinárodní koprodukci dorazí do českých kin 12. května.

Tetro foto: Reprofoto

Osmnáctiletý Bennie (Alden Ehrenreich) pracuje jako číšník na zaoceánské výletní lodi. Mezipřistání v Buenos Aires využije k tomu, aby vyhledal svého staršího bratra Tetra (Vincent Gallo), s nímž se již dlouhá léta neviděl.

Tetro býval slibným spisovatelem, nyní je však pouhým stínem svého bývalého já. K sourozenci se navíc chová podivně - svému okolí ho představuje jako "přítele" a odmítá jakékoli náznaky rozhovoru o jejich otci, slavném dirigentovi, a celé rodině.

Jednoho dne Bennie objeví bratrovu téměř dokončenou divadelní hru, která mu poskytne klíč k pochopení společné minulosti a vyřešení vzájemného komplikovaného vztahu.

Vcelku příznivě píšou o Tetru zahraniční kritici, jejichž komentáře sleduje specializovaný server rottentomatoes.com. Shodli se, že Coppolův film je "komplikovaná meditace" nad rodinnými vztahy, plná emocí a se strhující obrazovou podobou, i když s poněkud nevyváženým dějem. Přestože se podle některých kritiků poněkud "vleče" a postrádá napětí, je z něj cítit elán a energie jeho tvůrce.

Tetro

Na snímku je však také jasně znát, že si Coppola natočil Tetro čistě pro sebe. Slavného tvůrce mafiánské ságy Kmotr by prý proto nemělo překvapit, že jeho "extravagantní a šokující" pohled na osudy jedné rodiny s mnoha tajemstvími se bude líbit jen několika nadšencům, napsali někteří z recenzentů. I přes tyto výhrady od nich snímek Tetro získal slibných 70 procent.

Co na Tetro říkají uživatelé ČSFD?

Své příznivce, ale i odpůrce si Coppolovo dílo našlo i mezi českými a slovenskými přispěvovateli filmového webu csfd.cz. Oceňují, že se dvaasedmdesátiletý filmař v posledních dílech snaží odpoutat od hollywoodského mainstreamu a přistupuje k nim jako "mladý nadšenec toužící po stylistických a formálních experimentech".

Tetro je podle nich zvláště v první polovině poutavý a zajímavý film, jenže po půlce se prý mění v "totální chaos myšlenek a stylů". Pochvalu si podle prvních diváků ovšem zaslouží skvělá kamera, herecké výkony i vykreslení atmosféry, a v celkovém hodnocení si tak u nich Tetro vysloužilo slušných 67 procent.

Autor: