Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Tajné medvědí eso v písničkářském rukávu

Kultura

  18:00
PRAHA - Jméno amerického písničkáře Richarda Bucknera u nás asi moc lidí nezná. Ve své domovině má však pověst opomíjeného talentu, jenž se ve svém žánru může směle řadit mezi špičky. Pokročilí posluchači proto hned zbystřili, když bylo oznámeno, že poněkud záhadnému autorovi, kytaristovi a zpěvákovi vychází po pěti letech nové album Our Blood.

Na tohohle muže pozor - Richard Buckner foto: theanimalscankillyou.com

Buckner pochází z Kalifornie, vyrůstal však v kanadském Edmontonu. Svou kariéru zahájil roku 1994 deskou Bloomed, kterou natočil v texaském Lubbocku, rodišti letošního jubilanta Buddyho Hollyho. Nahrávku zaštítil tamní producent Lloyd Maines, který o osm let později získal cenu Grammy za práci na průlomovém CD dívčí party Dixie Chicks.

Hudebně se jednalo o poctu „whiskou prosáklým“ country-folkerům typu Townese Van Zandta, už tehdy však interpret zaujal svým zastřeným hlubokým hlasem a osobitým projevem, který bychom spíš mohli přirovnat ke zpěvu Tonyho Joea Whitea (Noční déšť jde Georgií, vzpomínáte?), případně - pro ty mladší - Everlasta.

Pikantní bonbonek pro milovníky drbů: v devětadevadesátém nechal Buckner z obalu své první desky odstranit tvář dívky, s níž tenkrát chodil. Ale vraťme se do roku 1996, kdy podepsal smlouvu s MCA Records. Následovalo lehce experimentální album Devotion + Doubt, na němž se podílel kytarista Toma Waitse Marc Ribot a členové arizonské kapely Giant Sand.

Po vydání dalšího CD Since firma s umělcem rozvázala kontrakt, přestože kritika obě nahrávky vychválila do nebe. Buckner se MCA odvděčil nadávkou Musical Career Assassins (Vrazi hudební kariéry) a pak se odmlčel.

Podivín s bručivým hlasem

Richard Buckner: Our Blood
Merge Records 2011
37:06

S novým tisíciletím se pak Buckner vrátil coby člen stáje chicagského labelu Overcoat Recordings, pod který spadaly i skupiny Calexico a Frames. Téma jeho nového alba The Hill bylo přinejmenším pozoruhodné: Buckner na něm totiž zhudebnil básnické epitafy z kultovní sbírky Edgara Leea Masterse Spoonriverská antologie.

Za zmínku stojí i fakt, že cédéčko nebylo rozděleno na jednotlivé tracky, to znamená, že šlo o jedinou půlhodinovou skladbu. Následovalo album Immerse a přechod ke značce Merge Records (Arcade Fire, Lambchop, Conor Oberst), pro kterou Buckner natáčí dodnes.

Po deskách Dents And Shells, Meadow a Sir Dark Invader vs. The Fanglord (společný projekt s Jonem Langfordem z kapel Mekons a Waco Brothers) se po něm zdánlivě slehla zem.

Během práce na hudbě k filmu, který se nakonec nerealizoval, mu dokonce hrozilo obvinění z vraždy, protože kousek od studia vybuchlo auto s bezhlavým jezdcem. To není vtip - policisté ve voze skutečně našli ohořelou mrtvolu bez hlavy a podezření padlo na podivínského muzikanta. Naštěstí dokázal, že byl ten den někde jinde.

CD Our Blood, jímž Richard Buckner připomněl, že je nejen živ a zdráv, ale i v plné síle, potěší každého, kdo chce víc, než mu nabízejí tuzemské musicshopy. Pod devíti jednoslovnými názvy (Zrádce, Útěk, Zloděj, Zpověď atd.) se skrývají jakési básně v próze, které ovšem - stejně jako v případě sto let staré Mastersovy antologie - dokonale souzní se subtilními melodiemi, majícími na písničkářský žánr až nebývale abstraktní ráz. Přičtěme „medvědí“ hlas vypravěče, kvůli němuž je třeba na věži trochu ubrat basy, a máme tu opravdu nečekané vybočení ze stylů, kterým se říká alternativní country a indie folk.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!