Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Richard Gere v Karlových Varech: Jako bezdomovec jsem byl neviditelný

Kultura

  16:16
KARLOVY VARY - Držitel Křišťálového glóbu za přínos kinematografii se na karlovarském festivalu rozhovořil o své roli žebráka, kterou ztvárnil v zahajovacím filmu přehlídky Time Out Of Mind. Film scenáristy a režiséra Orena Movermana z roku 2014 líčí život muže, jehož život ztroskotal a on je nyní odkázán na bezdomovecké útulky.

Richard Gere převzal z rukou Jiřího Bartošky cenu. foto: MAFRA - Dan Materna

Richard Gere v něm velmi autenticky hraje člověka bez domova uprostřed New Yorku. Jak dnes vysvětlil na tiskové konferenci, snaha po autenticitě šla až tak daleko, že se skutečně ocitl jako žebrák s kelímkem v ruce mezi nic netušícími newyorskými chodci.

„Šlo o testovací záběry,“ zavzpomínal Gere. „Kameru jsme dali za výlohu kavárny a já jsem si v obleční bezdomovce stoupl na roh ulice a prosil kolemjdoucí o drobné – nemáte nějaký drobáky, můžete mi pomoct?“ Byl to prý pro něj mimořádný zážitek z několika důvodů.

Do Karlových Varů dorazil Richard Gere, hlavní hvězda festivalu

„Nejprve jsem se bál, že to nevyjde, protože mě lidi na ulici tak nějak docela poznávají,“ usmíval se herec. Obavy však byly zcela liché. „Když jsem si narazil kulicha do očí a začal žebrat, vůbec nikdo mi nevěnoval pozornost. I ti, co mi nějaké peníze dali, uhýbali očima.“ Výdělek prý byl mizerný: „Stál jsem tam 25 minut a vydělal dva a půl dolaru. Jako pouliční žebrák jsem byl velice neúspěšný,“ konstatoval Gere.

Během natáčení těchto zkušebních záběrů, z nichž některé se nakonec ve filmu skutečně objevily, měl herec možnost uvědomit si, jakou situaci přítomnost žebráka na ulici vyvolává: „V lidech to budí velmi intenzivní a rozporuplné pocity: Proč ten člověk chce peníze? Proč mám kvůli němu pocit viny...?“

Richard Gere připomněl, že o bezdomovce se nezačal zajímat jen kvůli roli. „Spolupracuji se sdružením New York Coalition for the Homeless, díky tomu jsem byl v útulcích pro bezdomovce už mnohokrát.“ Znalost prostředí a četba knihy Land of Lost Souls od newyorského bezdomovce s pseudonymem The Cadillac Man mu podle jeho slov také výrazně pomohla při spolupráci na scénáři.

„Úplně první verze, kterou jsem četl, byla spíš taková televizní, jednodušeji koncipovaná věc, jejíž druhá polovina se odehrávala u soudu. To mě neoslovovalo. První, co jsme s Orenem udělali, tedy byla masivní proměna původního záměru.“ Výsledkem je pozoruhodný, ale pro diváky poměrně náročný snímek založený na pozorovatelském přístupu a volně plynoucím ději.

Festivalová noc k zahájení 50. ročníku přinesla Lucii a nadchla fanoušky

Herec se také vrátil k osobnosti tibetského dalajlámy, na jehož 80. narozeniny vzpomněl při pátečním přebírání Křišťálového glóbu. Na tiskové konferenci se rozhovořil o sporech a obavách ohledně dalajlamova nástupnictví.

„Existují obavy, že se čínská vláda bude snažit určit příštího dalajlamu. To je naprosto absurdní. Příští inkarnace dalajlamy přece nenastane v zemi ovládané komunisty. A bude to dalajlama, kdo o tom rozhodne. Je to jen na něm, kdy a jak se inkarnuje, a ne na čínské komunistické vládě,“ prohlásil herec rezolutně.

Autor: