Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rittsteinův autobus vyráží na cesty

USA

  17:41
PRAHA - OBRAZEM - Desetitunový objekt ve tvaru autobusu od výtvarníka Lukáše Rittsteina se po téměř roce vydává na cestu z Centra současného umění DOX do zahraničních galerií. Ještě dnes by mělo dílo dorazit do drážďanského Albertina, na podzim by se pak měl monumentální objekt vydat i na zámořskou plavbu do Spojených států.

Rittsteinův autobus se vydává z centra DOX do Drážďan foto: ČTK

Holešovické centrum DOX bylo vůbec první zastávkou Rittsteinova autobusu. Na terase této galerie byl od loňského podzimu, kam byl instalován u příležitosti předávání Cen Jindřicha Chalupeckého. "Ještě dnes by měl objekt dorazit do Drážďan, kde bude vystaven před budovou muzea umění Albertinum," doplnila Michaela Šilpochová z centra DOX s tím, že i přes drobné technické obtíže, byl přesun desetitunového objektu z venkovní terasy ve druhém patře galerie na silnici poměrně hladký.

Rittsteinův autobus se vydává z centra DOX do Drážďan

Speciálně upravený dálkový autobus, který Rittstein sám označuje jako "antropologický putovní monument", je jedním z mnoha uměleckých děl, ve kterých se autor zabývá konfrontací dvou odlišných kultur.

Střechou a předním sklem autobusu prochází velká ocelová roura. Návštěvníci přesto mohou do objektu nastoupit a usadit se do polstrovaných sedadel.

Rittsteinův autobus se vydává z centra DOX do Drážďan

Jako "pasažéři" potom sledují filmový záznam ze svatby z donucení na Nové Guiney. "Přestože výhled ze sedadel je velkolepý, řízení je cestujícím skryto. Smysl a cíl našeho dočasného výletu na planetu Zemi je neznámý," vysvětluje Rittstein.

Terasa galerie DOX prázdná nezůstala. "Už nyní jsou na ní čtyři menší objekty od dalšího českého sochaře Aleše Veselého. Jeho třináctitunový monumentální objekt bude vystaven ve dvoře," doplnila Šilpochová. Expozice nese název Trvání a setrvání a potrvá do konce září.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!