Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Robert Balzar trio: známé hity i středověký chorál v jazzovém hávu

Kultura

  8:06
PRAHA - Zpěvák Dan Bárta a Robert Balzar dnes ve velkém sále Divadla Archa v Praze pokřtí nové akustické album s názvem Theyories.

Dan Bárta a Robert Balzar foto: Reprofoto

Nahrávka přináší písně výrazných světových interpretů, jako jsou Sting, Björk, Steve Wonder, Simply Red, Jamiroquai či AC/DC. Objeví se i chorál z 13. století.

Nahrávku se její tvůrci rozhodli míchat a masterovat v prestižním Sears studiu v New Yorku pod vedením Jamese Farbera, který je podepsaný pod alby umělců, jako jsou Brad Mehldau, Bruce Springsteen, All Jarreau či John Scofield. Masteringu se ujal držitel mnoha cen Grammy Mark Wilder.

Bárta v roce 2000 založil svůj sólový projekt Illustratosphere, jehož součástí je právě trio Roberta Balzara. Samostatný ryze akustický projekt Dan Bárta a Robert Balzar trio vznikl o dva roky později.

Předloňské album Animage Dana Bárty a Illustratosphere bylo tři týdny nejprodávanější českou deskou. Následovalo po desce Entropicture z roku 2003 a albu Illustratosphere, kterým v roce 1999 zahájil svou sólovou dráhu.

Předtím působil v rockové kapele Alice a příležitostně koncertuje se skupinou J.A.R. Kromě toho Bárta zpíval v projektu Romana Holého Sexy Dancers.

Osminásobný držitel výroční ceny Akademie populární hudby Anděl se prosadil také na divadelní a filmové scéně.

Autoři: ,