Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Svět knihy přivítá Fulghuma nebo Sorokina. Dále podporuje Ukrajinu

Ruský spisovatel Vladimir Sorokin na snímku z roku 2018 foto: Profimedia.cz

Hosty festivalu Svět knihy Praha, který se uskuteční od 11. do 14. května na Výstavišti Praha, budou mimo jiné americký autor Robert Fulghum nebo ruský literární provokatér Vladimir Sorokin. Hlavní pozornost se letos neupírá k jednomu čestnému hostovi, koncept 28. ročníku Autoři bez hranic vyzdvihuje všechny autory překračující pomyslné hranice.
  15:28

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival seznámí čtenáře s tvorbou a osobnostmi z různých zemí a regionů. Festival i letos pokračuje v podpoře válčící Ukrajiny.

Svět knihy Praha 2023 přivítá 364 vystavovatelů, nabídne 181 stánků a šest stovek účinkujících. Festivalu se zúčastní 30 zemí a regionů. „Oproti loňsku, kdy jich bylo zhruba 160, cítíme nárůst expozic. Počet vystavovatelů zůstává zhruba stejný. Obsadíme trochu menší plochu, což ale není dáno tím, že by byl menší zájem vystavovatelů, ale větší plochu aktuálně nemáme k dispozici,“ řekl Auer.

Fulghum na Světu knihy představí román Tak nemožně zřejmé, kterým uzavřel trilogii Opravář osudů. Z Polska přijede oceňovaná autorka historických románu Elžbieta Cherezińská. Zajímavým hostem bude Sorokin, který měl problémy s publikací svých děl v časech Sovětského svazu a v novém miléniu provokuje svou vizí budoucnosti Ruska v románu Den opričnika či esejí Monstrum z minulosti o Vladimiru Putinovi.

Festival také umožní setkání s ukrajinským literátem Serhijem Žadanem, který navíc odehraje koncert se svou kapelou. Autor, který se aktivně zapojil do boje Ukrajiny proti ruské invazi, na festivalu představí svůj válečný román Internát. Zároveň vystoupí se svou punkrockovou kapelou Sobaki. Výtěžek koncertu bude věnován dobrovolnickému praporu Chartija.

Svět knihy Praha letos dále přivítá mimo jiné britského autora a scenáristu Bena Aaronovitche spojeného se seriálem i knižní sérií Pán času a také městskou fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem. Hostem festivalu bude i švýcarská spisovatelka ze slovenské emigrantské rodiny Irena Brežná. Válečná reportérka a podporovatelka disidentů představí v Praze svůj román Nevděčná cizinka.

Vystoupí Mornštajnová, Pawlowská i Tučková

Silné zastoupení mají na festivalu díky programu Das Buch tradičně literáti z německojazyčného prostoru. Letos svou tvorbu přiblíží například český rodák Jan Faktor nebo prozaička Lucy Frickeová. Příznivce krimi pak potěší setkání s německým spisovatelem Volkerem Kutscherem, autorem bestsellerové kriminální série Babylon Berlín.

Festival nezapomíná ani na česká jména a připojí se k oslavám 100 let vysílání Českého rozhlasu a 70 let České televize. Seznam zástupců české literární tvorby čítá desítky jmen. Zájemci se mohou setkat například se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou, egyptologem Miroslavem Bártou, Petrou Soukupovou, Halinou Pawlowskou nebo Kateřinou Tučkovou, která společně s výtvarníkem Jaromírem 99 návštěvníky seznámí s limitovanou ilustrovanou edicí románu Bílá Voda.

Cenu Jiřího Theinera, která se každoročně udílí na veletrhu Svět knihy, letos dostanou íránské ženy a spisovatelé, kteří v současnosti bojují proti útlaku vedenému tamními duchovními vůdci. Aktuální ročník pokračuje v prezentaci současné tchajwanské literatury a také v programech pro mládež, zaměřených mimo jiné na rozpoznávání fake news.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!