130 let

Jedna z ostrovních fotografií Josefa Sudka na jeho výstavě | foto: ČTK

Robinson Josef Sudek. Takto fotil pražské ostrovy

Kultura
  •   8:00
PRAHA - Fotografie Josefa Sudka, na kterých slavný fotograf zachycoval atmosféru pražských ostrovů na Vltavě, vystavuje Galerie Josefa Sudka na Úvoze.

Výstavu nazvanou Z ostrovů připravilo Uměleckoprůmyslové muzeum, které komorní galerijní prostor v bývalém Sudkově bytě provozuje. Potrvá do 9. září.

Snímky pocházejí ze 40. až 60. let, kdy, jak připomíná kurátor výstavy Jan Mlčoch, řada českých fotografů volila dobrovolně, či z donucení exil. Jinak se zachoval Sudek (1896 až 1976), který volil cestu vnitřního exilu. Hledal opuštěná místa v samotném srdci Prahy, k nimž tehdy ještě patřil třeba Střelecký ostrov. Na nich ve večerním přítmí a často i v mlze vznikly jeho melancholické snímky. Výstava je doplněna dvěma fotografiemi v originálních autorských adjustacích.

Legendární fotografův byt

Galerie Josefa Sudka se nachází v prostorách hradčanského domu U Luny, který od roku 1959 až do své smrti Sudek obýval. V letech 1978 až 1988 Uměleckoprůmyslové muzeum postupně získávalo podstatnou část umělcovy fotografické pozůstalosti. V roce 1989 převzalo muzeum byt do své správy a v roce 1995 tam zpřístupnilo fotografickou Galerii Josefa Sudka.

Za života Josefa Sudka byl byt místem nesčetných schůzek. K přátelskému okruhu patřili mimo jiné básník Jaroslav Seifert, malíř Jan Zrzavý, architekt Otto Rothmayer a řada umělců nejrůznějších oborů. V bytě, který byl postupně zabydlován množstvím obrazů, rámů, skleněných číší, krabic a fotografických pomůcek, vznikla i řada slavných kompozic z cyklů Letecké vzpomínky, Velikonoční vzpomínky, Labyrinty a Skleněné labyrinty. Z tohoto bytu se Josef Sudek také vydával na své fotografické putování po pražských zahradách, parcích, ale i po milované periferii.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz