Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rock for People: 30 Seconds To Mars obhájili post hlavní hvězdy

Kultura

  20:01
HRADEC KRÁLOVÉ - Na 18 tisíc návštěvníků se v úterý sjelo do festivalparku v Hradci Králové. První den 19. ročníku Rock for People přilákala hudební publikum do areálu bývalého letiště kromě přívětivého počasí především dvě jména na programu, britská kapela Bloc Party a američtí Thirty Seconds To Mars.

Thirty Seconds to Mars na festivalu Rock for People foto: MAFRA - Radek Kalhous

Především americká trojice Thirty Seconds to Mars v čele s Jaredem Leto zajistila festivalu hned zpočátku parádní vizitku, téměř dvouhodinový koncert byl oproti poslední návštěvě kapely v Česku velmi příjemným překvapením. Do posledního detailu dotažené představení včetně projekcí a dalších atrakcí, kterým Thirty Seconds to Mars na klasickém turné představují necelé dva měsíce staré album Love, Lust, Faith and Dreams, drží pohromadě jako devítipalcovými hřebíky poctivě stlučená bedna.

Zařadit obě kapely hned do úterního programu byl od pořadatelů poměrně riskantní tah – obvyklá strategie hlavní hvězdy umisťuje naopak až na dny poslední. Nicméně risk byl v tomto případě zjevným ziskem a Rock for People tak snad prolomil loňskou smůlu, kdy sice přijelo do Hradce Králové rekordních 30 tisíc lidí, nicméně špatné počasí naprosto zničilo přívětivou festivalou atmosféru a zabránilo ve vystoupení hlavní hvězdě, kapele Faith No More. Letos jsou návštěvníci areálu brodění se v blátě prozatím ušetřeni a jejich počet hned zkraje naznačuje mnohé.

Bloc Party: škoda kiksu techniky

Pětidenní festival tradičně odstartoval v pondělí večírek pro nedočkavé, v úterý ve dvě hodiny odpoledne se pak otevřela hlavní brána a na letištní ploše se začali objevovat první návštěvníci. S Orchestrem Karla Vlacha za zády se mezi prvními ukázal na podiu Xindl X s projektem Xindl XXL, s českých interpretů se první den představil třeba Boris Carloff, jeden z nočních koncertů patřil pražské kapele Ohm Square. Většina ovšem netrpělivě čekala na hlavní večerní program, který zdrsna otevřela dekadentní americká zpěvačka Amanda Palmer, libující si v teatrálnosti a zpívající chvílemi vleže na rukách davu pod podiem.

V momentě, kdy se pak na hlavním place uprostřed areálu začaly štosovat davy lidí, bylo jasné, kam se chystají. Kapela Bloc Party patří mezi britské indie rockové modly, připomínají Living Colours v o něco mladší verzi. Na Rock for People se vrátili po čtyřech letech. Škoda, že po výpadku zvuku hned zkraje vystoupení tentokrát nějak pořádně nedokázali znovu najít pro ně tolik typickou chuť k hraní. Přitom první chvíle koncertu se skladbami z nové desky Four zněly tak slibně. Festival nicméně díky pestrému programu na podobná dílčí zklamání nechá rychle zapomenout.

Čistí Thirty Seconds To Mars

Bloc Party střídali pod obrovským zelenožlutým šapitó američtí Thirty Seconds To Mars a kromě početnější fanouškovské obce ukázali v Hradci i podstatně odlišný koncertní koncept než energičtí a živelní Britové, sázející přímočaře na muziku a své hity.

Stejně jako předchozí desky, i nové album představuje kapela v rámci jakéhosi až multikulturního představení. V něm najdete všelijaké odkazy k filmům, obrazům či knihám, stopy cirkusových vystoupení i typicky divadelní prvky jako je místy divoká pantomimická tanečně-pohybová kreace frontmana, jenž je kromě zpěváka i známým hollywoodským hercem. Pokud ovšem budete mít chuť hledat a nad celou místy megalomansky pojatou show neuděláte křížek už předem.

Setlist kapela založila z poloviny z předchozího alba This Is War a z poloviny z letošní desky, jejíž název si Jared Leto nechal od publika přeložit do češtiny. Že má v Česku poměrně početnou fanouškovskou základnu, bylo jasné už díky zpěvu velké části tisícového davu, který kromě stanu okupoval i okolní prostranství. Ne každé kapele se v Česku dostává pravidelně tak kladného přivítání – vždyť také Thirty Seconds To Mars přijeli už pošesté a z odezvy lze hádat, že naposledy to prozatím nebylo.

Muzikantsky naprosto čistě odehraný set zakolísal jen díky obvyklému zvaní fanoušků na podium. Jared Leto si i v Hradci vybíral z davu lidi, které nechal vylézt na podium a po poslední společně zazpívané skladbě se stejně jako během tohoto i předchozího turné spolu s bubnujícím bratrem Shannonem a kytaristou Tomo Miličevićem z podia během sekundy potichu vytratil. Pro ty, kdo kapelu sledují a znají, musí být tenhle tah už naprosto zbytečnou nudou.

Program festivalu Rock Fo People pokračuje zítra, kdy se ukáží před jeho publikem Gogol Bordello, The Parov Stelar Band, Royal Republic, Papa Roach či Billy Talent, ve čtvrtek budou mít hlavní slovo kapely Queen of the Stone Age či Klaxons.

Autor: