Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rock for People se vrací ke kořenům. Jednodenní oslavy 22. ročníku proběhnou za měsíc v Českém Brodě

Kultura

  6:00
Festival Rock for People v Hradci Králové už letos proběhl, organizátoři ale chystají ještě minifestival s názvem Brod 1995. Oslava dvaadvacetileté historie festivalu proběhne na českobrodském atletickém stadionu Na Kutilce sobotu 20. srpna.

Mňága a Žďorp. foto: Reprofoto

“Dvacetiny u nás oslaví Wohnout, zahraje Mňága a Žďorp, ale také skvělí Mydy Rabycad, kteří si poté, co během plynulých tří měsíců stihli nadchnout korejské fanoušky a zahrát úspěšně v Glastonbury, vybojovali místo v line-upu Na Kutilce,” říká jeden ze zakladatelů festivalu Rock for People Petr Fořt a dodává: “Děti, které byly na Rock for People počaty v jeho prvních ročnících nebo vzešly z festivalových lásek, se na něj nyní vracejí jako nová krev. Zážitky, přátelství, příběhy, historky, neopakovatelná atmosféra nás navzájem spojují.”

Na dvou stageích se v průběhu odpoledne a večera vystřídá celkem 14 kapel. Chybět nebudou veteráni domácí hudební scény v čele s Monkey Business, valmezskou festivalovou stálicí, kapelou Mňága a Ždorp, Mig 21 s nenapodobitelným Jiřím Macháčkem či pankáči z Plexis. Na staré festivalové časy zavzpomíná 100 zvířat, zahraje také Aneta Langerová, která kdysi v Českém Brodě vystoupila poprvé před festivalovým publikem, i místní rodáci Medvěd 009. Naopak mladou krev budou reprezentovat elektroswingové hvězdy Mydy Rabycad, kladenská kapela Zrní nebo We On The Moon.

Vedle pestrého hudebního i nehudebního programu fanouškům nabídne festival procházku festivalovým muzeem se stovkami nyní již cenných, takřka sběratelských artefaktů.„Bez historie není současnosti ani budoucnosti, Tohle platí v životě i v muzice, proto chceme otevřít tuhle dlouhou živou kapitolu, plnou pestrých a veselých vzpomínek i dechberoucích příběhů, a pravidelně se nad ní v Českém Brodě scházet,“ říká Petr Fořt.

Vstupenky v ceně 400 kč jsou v prodeji přes GoOut.cz. Více informací na www.brod1995.cz.

Autor: