Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Rock for People začne večírkem pro nedočkavé

Kultura

  7:00
PRAHA - Až třicet tisíc lidí očekávají pořadatelé letošního ročníku multižánrového festivalu Rock for People na královéhradeckém letišti. Hlavními atrakcemi jsou kapely Faith No More, Prodigy a Franz Ferdinand.

Z pražského koncertu Faith No More v roce 2009 foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Tradiční večírek pro nedočkavé zahájí dnes 18. ročník přehlídky Rock for People. Mezi prvními vystupujícími budou Please The Trees, Eddie Stoilow, Charlie Straight, Aneta Langerová, Tomáš Klus či Cocotte Minute. 

V první oficiální festivalový den ve středu 4. července zahrají na festivalu slavní The Prodigy nebo skotská kapela Franz Ferdinand, o den později vystoupí Faith No More a závěrečný den ozdobí mimo jiné skupina Architects.  

Kapela Franz Ferdinand vystoupila v roce 2006 na festivalu Love Planet

Festivalový program má přes 250 položek. Rock for People ke svým 18. narozeninám nabídne větší koncentraci zahraničních hvězd než v předchozích ročnících. Pořadatelé pozvali i skupiny, které se festivalu s úspěchem zúčastnily v minulých letech, například Enter Shikari, The Kooks, The Subways nebo Flogging Molly.

Město je na nápor připraveno

Pořadatelé sní o návštěvě 30 tisíc lidí, loňského 17. ročníku se podle nich zúčastnilo 28 500 diváků.

Problémy? Loni jich moc nebylo

Během loňského festivalu nemuseli policisté řešit žádné vážnější případy, zaznamenali pouze několik přestupků. Například evidovali ztrátu občanského průkazu, odcizený telefon a ve dvou případech byli přivoláni k podnapilým mužům. Jeden z nich navíc uvnitř areálu budil veřejné pohoršení. Celkem sedm řidičů nadýchalo do jedné promile alkoholu, jeden řidič pak 1,2 promile alkoholu. Další řidič byl pod vlivem drog.

"Město je na nápor připraveno. Na situaci na silnicích dohlédnou policisté a strážníci, dopravní podnik výrazně posílí dopravu mezi terminálem a letištěm. Přeplněné autobusy na běžných městských linkách by proto hrozit neměly," sdělil Martin Černý z kanceláře primátora Hradce Králové.

Na zajištění hladkého průběhu akce se denně budou podílet desítky policistů z řad dopravní, pořádkové i kriminální služby. Hlídka dopravní policie bude monitorovat zejména oboustrannou příjezdovou trasu na hradecké letiště.

Organizátoři jsou připraveni i na avizované teplé počasí. Mají přes 12 tisíc míst krytých před sluncem i eventuální přeháňkou. Rozšíří se parkovací místa včetně kempu, kde budou moci zájemci parkovat přímo u svého stanu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!