Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

ROK 2020: Do divadla se podívá Švejk a Robert Carsen uvede v Brně Janáčkův Osud

Pěvkyně Karita Mattila. foto: Lauri Eriksson

BRNO/PRAHA - Pokud jde o plány velkých kamenných divadel, pak se diváci rozhodně mohou těšit na luxusní program festivalu Janáček Brno, který pořádá Národní divadlo Brno. Otevře jej Janáčkův Osud v režii Roberta Carsena a na programu bude například inscenace Její pastorkyně z londýnské Královské opery Covent Garden v režii Clause Gutha. Opera zazní v podání orchestru a sboru Janáčkovy opery NdB, předních českých sólistů a s Karitou Mattilou (na snímku) v roli Kostelničky.
  5:00

Činohra téhož divadla pak chystá uvedení hry Karla Steigerwalda Dobové tance, jež výborně rezonovala v 80. letech a inscenace může být zajímavou konfrontací.

Činohra pražského Národního divadla nabídne českou premiéru hry Stát jsem já francouzského režiséra, herce a v posledních letech i dramatika Vincenta Macaigne. Ten se nejdřív věnoval klasickému divadlu, později začal na jeviště uvádět i vlastní hry. Jeho cílem je diváky probudit z letargie, aktivizovat a hlavně pobavit. Hra Stát jsem já měla premiéru v roce 2017 a pro naši první scénu ji nastuduje Jan Mikulášek.

Šéf souboru Dan Špinar pak na závěr sezony uvede ve vlastní dramatizaci Dostojevského Idiota.

Další velká scéna, Městská divadla pražská, nabídne například dramatizaci románové fresky Vojna a mír, kterou uvede Michal Dočekal. Divadlo chystá i inscenaci ŠVEJK / SCHWEJK, vzniklou v koprodukci Staatstheater Augsburg v režii německého režiséra Armina Petrase. Propojí v sobě život Jaroslava Haška a Osudy dobrého vojáka Švejka, americká exilová léta Bertolta Brechta s marnou snahou uvést jeho hru Švejk za druhé světové války. Nechybí ani dnešní švejkovský pohled spisovatelky Petry Hůlové v textu, který byl napsán přímo pro tuto inscenaci.