Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rok bez Havla připomenou krátké kalhoty i konference

Zprávy z EU

  19:00
PRAHA - Blíží se výročí odchodu prezidenta Václava Havla, a s tím přibývá i různých oznámení o vzpomínkových akcích. Příští úterý, kdy od jeho smrti uplyne přesně rok, jich bude hned několik. V pražském Týnském chrámu se bude konat Rekviem za Václava Havla, Divadlo Na zábradlí uspořádá vzpomínkový večer a odhalí svému někdejšímu pracovníkovi pamětní desku od Davida Černého. Česká televize uvede na druhém programu premiérově dokumentární film Moniky Le Fay Poslední odcházení Václava Havla.

Fotografie Václava Havla v kavárně Divadla Na zábradlí foto: ČTK

Na sociálních sítích se i nadále šíří výzva k tomu, aby si příznivci Havla přesně na den výročí, až půjdou z domova, ohrnuli kalhoty. "Kalhotový den" má připomenout, že Havel na začátku svého prezidentského období několikrát vystoupil s výrazně krátkými kalhotami.

Vzpomínkové akce už začaly, konají se doma i v zahraničí. Několik jich organizuje Knihovna Václava Havla, která se stará o Havlův odkaz. Organizace uvedla, že tento čtvrtek pořádá setkání s jedním z nejvýznamnějších slovinských spisovatelů a bojovníkem proti totalitám Borisem Pahorem, jemuž je téměř sto let a jeho život promítá celé 20. století.

Poláci točí: Náš Vašek - O moci bezmocných

V pátek pak vyhlásí knihovna 4. ročník soutěže o nejlepší studentský esej na téma, jak si mládež představuje budoucí hlavu státu. Ve stejný den se v Praze bude konat premiéra polského dokumentárního filmu Krystyny Krauzeové Náš Vašek - O moci bezmocných. Ve Varšavě pak bude tento film uveden v pondělí.

Týž den se v Evropském parlamentu v Bruselu rozsvítí neonové Srdce z dílny Jiřího Davida. Dále v Praze bude vpředvečer výročí mše, kterou na žádost někdejší první dámy Dagmar Havlové povede kardinál Dominik Duka v bývalém kostele sv. Anny, kde je nyní havlovské duchovní centrum Pražská křižovatka. V pondělí bude též odhalena plaketa Václava Havla na Chodníku svobody u památníku Woodrowa Wilsona v Praze. Jde o poctu americko-českých a americko-slovenských komunit bývalému prezidentovi Havlovi.

Vzpomínat se bude i v Itálii

Havlova osobnost se v úterý 18. prosince připomene i v Itálii, a to vědeckou konferencí, na níž se podílejí tři tamní univerzity s podporou českého velvyslanectví.

Příští čtvrtek bude ve Vojenském historickém ústavu v Praze zahájena výstava cyklu kreseb Odcházení Jiřího Sozanského, bude zde představena i Havlova busta od sochaře Lubomíra Janečky.

V Česku se mimo Prahu bude 18. prosince konat vzpomínka na exprezidenta v Liberci, kterou pořádá magistrát spolu s herci Divadla F.X. Šaldy na náměstí před radnicí. Rovněž například v Čáslavi Dusíkovo divadlo uvede v příštích dnech Havlovy hry a koncert Havlových oblíbených The Plastic People of the Universe.

Jeden ze symbolů pádu komunismu

Václav Havel, první polistopadový prezident, disident, bojovník za lidská práva a dramatik, zemřel loni 18. prosince. Je jedním ze symbolů pádu komunismu. Dosud po něm bylo například pojmenováno pražské letiště, které je teď Letištěm Václava Havla Praha. V neděli na něm byl odhalen gobelín na Havlovu počest, který zaplatili hvězdní členové U2, Sting či Peter Gabriel a Yoko Ono.

Autor: