Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Role producenta? Nebaví mě to

Kultura

  10:21
PRAHA - Pro letošní České lvy měl dvě želízka v ohni. Jan Svěrák produkoval Vratné lahve i Tajnosti Alice Nellis.

Jan Svěrák a Alice Nellis. foto: Michal Kamaryt, ČTK

* LN Byl jste sám sobě konkurentem, v kategorii nejlepší film jste měl jako producent dva tituly...

Tím jsem si to pojistil, byla pravděpodobnost dvě ku jedné, že to zůstane doma!

* LN Jak jste spokojený s tím, jak byly ceny rozdány?

Jsem hlavně rád, že je to za námi, já to nemám rád. Je to jako soutěž v krasobruslení, kdo se nejvíc líbil...? To se přece nedá poměřovat. Ale stejně je z toho člověk nervózní, atmosféra ceremoniálu vás donutí k tomu, že to prožíváte, že toho lva chcete, přestože si říkáte, že je to jedno.

* LN Ceny byly rozděleny mezi více filmů tak, že ten nejlepší snímek nakonec neměl - podle akademiků - nejlepší scénář ani režii...

Podstatné ale je, kdo byl mezi nominovanými, tím je řečeno, že patří mezi nejlepší. Kdo pak cenu nakonec dostane, to už může být dílem náhody, třeba rozhodovalo jen pár hlasů, kdo ví.

* LN Je Český lev pro Tajnosti motivací, abyste pokračoval v produkování filmů svých kolegů, nebo se chcete naopak více soustředit na své filmy?

Cizí film jsem produkoval jen jednou v tomto případě a zatím o něčem podobném rozhodně neuvažuju. Udělal jsem to proto, že jsem po Tmavomodrém světě dlouho netočil... Vratné lahve bylo poměrně snadné zprodukovat, je to komedie ze současnosti, není to drahé, sehnat peníze nebylo tak složité. Tajnosti sice také nebyly drahé, ale bylo složité sehnat na ně peníze. Řekl jsem si, že si to dám jako úkol, jestli to zvládnu, postarat se najednou o dva filmy. Zvládl jsem to, ale nebaví mě to, nejsem člověk, kterého by bavilo pročítat a upravovat smlouvy, přemlouvat herce... Je to organizační a strategická práce, nikoli tvůrčí.

* LN Filmy Alice Nellis jsou vždy vysoce ceněné, ale obtížně se na ně shánějí peníze. Čím to je?

Jsou to skvělé filmy, které ale nemají finanční úspěch. Tajnosti vidělo sto třicet tisíc diváků. To u tohoto druhu filmu vůbec není špatný výsledek, ale stejně mě to překvapuje, je to fakt pěkný film, nevím, proč na něj nepřišlo víc lidí.

* LN Bude pokračovat spolupráce s Alicí Nellis, byť ne na postech producent a režisérka?

Máme se rádi, rozumíme si, a když Alice mluví pomaleji, protože já tak rychle vnímat, jak ona mluví, nedokážu, tak ji i opravdu chápu. Je to nesmírně talentovaná žena, ale jestli pro mě třeba něco napíše, to se uvidí. Už pět let se pokoušíme o nějakou spolupráci a Tajnosti jsou vlastně její vedlejší produkt. Pomohla nám i se scénářem Vratných lahví, psala pro mě i jiný scénář, který nakonec nedopadl... Během toho přinesla scénář Tajností, moc se mi líbily, ale bylo mi jasné, že to není pro mě. Je to upřímný a originální pohled zevnitř ženy, která prožívá to, co já: krizi středních let. Nicméně bylo jasné, že to musí natočit Alice.

* LN A spolupráce s tatínkem?

Já bych to nevylučoval, ale on se brání, teď se mu nechce.