Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Román o vile Tugendhat mezi šesti finalisty na Man Bookerovu cenu

Román spisovatele Simona Mawera The Glass Room (Skleněný pokoj) inspirovaný osudy slavné brněnské vily Tugendhat se dostal mezi šest finalistů prestižní literární britské Man Bookerovy ceny. Vítěz bude vyhlášen 6. října.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Větší vlastenec

8. 9. 2009 13:21
Budovatelský román o Vile Tugendhat (1.)

Přátelé a soudruzi, k čemu jsou nám buržoasní romány ? No k ničemu, to dá rozum ! Popisují postavy a děje, jež jsou našemu lidu vzdálené a nesrozumitelné. My potřebuje realistické budovatelské romány ! Tak třeba právě vila Tugendhat, osudy jejích budovatelů – to přece námět !

Nuže, který spisovatel toho jména hodný se ujme vytvoření díla o životních a pracovních osudech dejme tomu Jožina Nováka, rodáka z Brna, jenž pracoval (= byl vykořisťován) na stavbě té ohavné vily sionistických vykořisťovatelů ?!?

Kdo popíše, jak Jožin úpěl pod bičem kapitalisty na stavbě, jak pracoval (opravdu pracoval !!) až 10 hodin denně 6 dní v týdnu, jen aby mohli sionisti bydlet v termínu a v luxusu. Jak zanedlouho poté náš vykořisťovaný Jožin radostně přivítal příchod národních socialistů a zavedení opravdu sociálních zákonů, které prosadil Reinhard Heydrich 1.4.1942, a všech dalších opatření na podporu dělnické třídy.

Jak radostně náš Jožin přivítal příchod dalších socialistů, tentokrát mezinárodních, na konci dubna 1945. Jak rád jim věnoval své švýcarské hodinky, na které si ušetřil z žebrácké mzdy nádeníka na stavbě. Jak pak získal jiné, lepší, a spoustu dalších předmětů (včetně např. zlatých zubů) při humánním odsunu německého obyvatelstva z Brna do Rakous a do české země (hlíny).

Jak zanedlouho poté vstoupil do Strany, jak postupoval ve funkcích, znárodňoval mimo jiné i firmu stavitele, jež ho kdysi vykořisťoval. Jak se stal obvodním tajemníkem Strany, jak s radostí pozoroval kariéru svých dětí.

0 0
možnosti

Větší vlastenec

8. 9. 2009 13:24
Re: Budovatelský román o Vile Tugendhat (2.)

V druhém díle díla bychom mohli sledovat životní pouť právě jeho synů – jeden, člen ÚV KSČ, spolurozhodoval o rekonstrukci vily Tugendhat, druhý, ekonomický náměstek brněnského stavebního podniku ji zajišťoval – pryč s buržoasní veteší, se starými obladačkami atd. ! Máme nové socialistické materiály a zařízení ! Ach, krásné roky budování rozvinutého socialismu !

Ve třetím díle by vnuk Jožina Nováka, tajemník KVV ČSSD, mohl vítat v vile Tugendhat zahraniční hosty, především návštěvy z bratrských socialistických a sociálně-demokratických zemí. Ach, to radostné, byť pracné budování naší krásné země, spálené dvaceti lety bezuzdného řádění kapitalismu a demokracie !

Nuže, přátelé a soudruzi spisovatelé, kdo z vás chce získat Státní cenu Jiřího Paroubka ?

Socialismus vítězí nad kapitalismem díky plnému rozvinutí tvůrčích schopností lidu !  Volte ČSSD a KSČM !

Socialismus vítězí nad kapitalismem díky plnému rozvinutí tvůrčích schopností lidu !  Volte ČSSD a KSČM !

0 0
možnosti