Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Romeo a Julie nově na Broadwayi: Kapuleti jsou černoši

Kultura

  16:00
NEW YORK - Na Broadwayi se chystá nová verze hry Williama Shakespeara Romeo a Julie. Hlavní role ztvární Orlando Bloom a Condola Rashadová.

Plakát k nové inscenaci Romea a Julie foto: Reprofoto

Představení, které má mít premiéru letos v září, bude podle agentury AP obsahovat zajímavý prvek rasového kontrastu zasazeného do klasického příběhu dvou pronásledovaných milenců. Rod Kapuletů totiž budou hrát herci tmavé pleti a rod Monteků běloši.

"Poslední věc, kterou chceme udělat, je udělat nějakou pompézní, klasickou verzi Romea a Julie," citovala agentura režiséra Davida Leveauxe, který byl již pětkrát nominován na prestižní divadelní cenu Tony. "Dám pryč všechny ty tapety a krbové římsy, všechny ty pompézní věci, které spojujeme s velkými představeními Shakespeara," dodal.

Podle producentů se předpremiéry začnou hrát v broadwayském Richard Rodgers Theatre od 24. srpna. Premiéra je stanovena na 19. září.

Nápad přišel sám od sebe

Vedle známé filmové hvězdy Blooma a šestadvacetileté Rashadové, která už má jednu nominaci na cenu Tony, se v dramatu objeví i další herecké hvězdy. Role chůvy připadla Jayne Houdyshellové, která již byla na cenu Tony nominována dvakrát, a hlavu rodu Kapuletů bude hrát Joe Morton, který je znám z řady filmů a seriálů a který má také jednu nominaci na Tony.

Podle Leveauxe nápad využít rasové odlišení znesvářených italských rodů přišel sám od sebe po výběru herců pro hlavní role. "Nechtěl jsem vytvářet nějaký koncepční rámec," poznamenal. "Když večer sedíte v řadě E některého broadwayského divadla, tak buď věříte, že ti dva lidé se milují, anebo ta hra nefunguje."

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč