130 let

Trio The Ronettes v roce 1966. Ronnie Spectorová uprostřed. | foto: Profimedia, Profimedia.cz

Zemřela americká zpěvačka Ronnie Spectorová, v 60. letech se proslavila hitem Be My Baby

Kultura
  •   10:30
Ve věku 78 let zemřela americká zpěvačka Ronnie Spectorová. Frontmanka kapely The Ronettes zemřela na rakovinu. Spectorová se v 60. letech proslavila především hitem Be My Baby, dalšími hity byly například I Love You či Walking in the Rain

O jejím skonu informovala agentura AP s odvoláním na rodinu.

„Ronnie životem prošla s jiskrou v oku, energickým přístupem, šibalským smyslem pro humor a úsměvem na tváři. Byla plná lásky a vděčnosti,“ uvedla rodina umělkyně v prohlášení. Žádné další podrobnosti nebyly zveřejněny.

Díky atraktivnímu vzhledu, silným hlasům a také vlivem skladatelské a producentské pomoci producenta Phila Spectora se trio The Ronettes stalo jednou z nejvýznamnějších dívčích vokálních skupin. V Británii koncertovaly s The Rolling Stones a spřátelily se s členy The Beatles.

„Nebály jsme se být sexy. To byl náš trik,“ uvedla Spectorová, rozená Veronica Bennettová, ve svých pamětech. „Vtěsnaly jsme se do těch nejtěsnějších sukní, které jsme našly. Pak jsme vylezly na pódium a vyhrnuly si je, abychom ještě víc ukázaly nohy,“ rozvedla.

 „Čím hlasitěji nám tleskali, tím více řasenky jsme si příště nanesly,“ napsala dále. „Neměli jsme žádnou hitovou desku, která by upoutala pozornost, takže jsme musely zapůsobit svým stylem,“ popsala počátky skupiny v klubech.

V roce 1963 se kapela dostala na konkurz ke zmíněnému Philu Spectorovi, jehož si zpěvačka v roce 1968 vzala. Život po boku géniem obdařeného a všemi možnými démony stíhaného producenta a skladatele čítal takové „lahůdky“ jako bití, výhružky, hádky a dvouleté „domácí vězení“ ve Spectorově sídle v Kalifornii, odkud se dostala s matčinou pomocí. 

Kapela The Ronettes debutovala v roce 1964 albem Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica. Pět z dvanácti písní se dostalo do americké hitparády Billboard. V roce 2007 byla kapela uvedena do Rokenrolové síně slávy. 

Autoři: ČTK, ndr
  • Vybrali jsme pro Vás