Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Spisovatelka Rowlingová čelí další kritice. Vadí ‚židovští‘ skřeti se zahnutým nosem

Zlato v Gringottově bance ve filmové sérii o Harry Potterovi střežili vznětliví skřeti se velkým zahnutým nosem. (5. ledna 2022) foto: Profimedia.cz

Spisovatelka J. K. Rowlingová se v posledních týdnech stala znovu terčem kritiky. Při příležitosti dvacátého výročí premiéry filmové ságy o Harry Potterovi natočené podle jejích knih, se připomínaly její výroky, které urážely transgender komunitu. V izraelských novinách se pro změnu zaměřili na údajný antisemitismus v jí vytvořeném kouzelnickém světě.
  11:59

„Jednoznačná karikatura Žida z antisemitské literatury,“ cituje deník The Times of Israel Jona Stewarta, který ve své talk show pozastavil nad vypodobením skřetů z Gringottovy banky. „Divím se, že se neozývá širší pokřik kvůli zobrazení postav se zakřiveným nosem, které řídí banky v potterovském světě,“ reaguje autor.

Setkání tvůrců ságy o Harry Potterovi po 20 letech

„Byla to jedna z věcí, kde jsem to viděl na obrazovce a čekal jsem reakce diváků jako ‚sakra, ona do toho kouzelnického světa naházela Židy, aby řídili tu zas..nou podzemní banku,‘ ale nikdo se kupodivu neozýval,“ pokrčil Stewart rameny. Podle něj je zobrazení skřetů jako Židů srovnatelné s nechvalně známým antisemitským traktátem „Protokoly sionských mudrců“, který sloužil jako záminka nenávisti k Židům na začátku 20. století.

Stewart se však na svých sociálních médií proti nařčení, že považuje Rowlingovou a filmy s Harry Potterem za antisemitské hájil. Jeho výroky prý byly myšleny pouze jako nadsázka a sám přiznal, že filmovou ságu miluje a rozhodně by na ni nic neměnil.

Stewartova připomínka není nová. Aktivista Rafi Shimonov na Twitteru shromáždil další příklady, kde si lidé všímají podobnosti mezi skřety a antisemitskými stereotypy. „Podívejte se, jak reagují lidé na youtube pod ukázkou z filmu, kde prochází Harry bankou vyzdobenou šesticípými hvězdami. V komentářích vládnou antisemité, kteří Rowlingovou vychvalují,“ popisuje ve vláknu.

„V lesích vládnou kentauři, školy řídí čarodějové a duchové. Ale kdo kontroluje banky? Židi, no jasně! Malí židovští skřeti s obrovským nosem,“ uváděl v Pete Davidson v Saturday Night Live v roce 2020.

Na druhou stranu The Times of Israel připomínají, že Rowlingová se v minulosti proti antisemitismu postavila. „Je čas, aby se antisemitismu postavili i Nežidé,“ uvedla například v tweetech z roku 2018, kde vyjadřovala solidaritu s britskými Židy.

Autor: