Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Roxy slaví 20 let i multižánrovým projektem Departure

Kultura

  7:00
PRAHA - Hlavní myšlenkou série vystoupení Departure je představit mladé a talentované umělce, které vybírají známí muzikanti a další osobnosti českého showbyznysu.

Dan Bárta (na snímku z roku 2010) byl prvním hostitelem v projektu Deprature. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

V rámci Departure se letos v Roxy již představili Fast Food Orchestra s Dub Artillery nebo výtvarník a frontman skupiny Tata Bojs Milan Cais, který si za hosty vybral slovenské Longital.

Jako vůbec první se role hostitele v klubu Roxy ujal začátekem tohoto roku Dan Bárta & Illustratosphere, kteří si do Roxy pozvali pop-jazzovou kapelu Lanugo a člena kontroverzní umělecké skupiny Ztohoven Romana Týce. "Departure se zdá být smysluplným projektem. Sám jsem podobný výtah zažil kdysi dávno, když si nás ještě s Alicí vzala s sebou na šňůru skupina Lucie, a svůj smysl to mělo," uvedl Bárta.

Roxy se také podílí na pražském festivalu United Islands, v rámci Klubové noci se zde 21. června uskuteční koncerty My Name Is Ann a Le Pneumatiq. Zajímavé akce zde chystají také o prázdninách. Mimo jiné budou 10. července hostit irského folk-rockera Damiena Rice a o týden později americké elektro-popové kvarteto Far East Movement.

Orchestr Berg, Oceán i Blázinec

Pražské Roxy nabízí rozmanité spektrum hudebních žánrů. Například loni se v podzemních prostorách v Dlouhé ulici představil orchestr Berg, který zde mimo jiné nabídl světovou premiéru díla pro hlas a orchestr Heart in Darkness, jehož autorem je Michal Nejtek. Loni v dubnu zde také po zhruba dvou desítkách let zahájila turné obnovená skupina Oceán.

Kulturní akce se od roku 1998 konají také v prvním patře klubu v experimentálním prostoru Roxy/NoD v Praze, kde se například před rokem pod režijním vedením Anny Polívkové uskutečnila premiéra hudebně-dramatického projektu hudebníka Jana Lstibůrka a textaře Robina Krále s názvem Blázinec. Dále zde působí Teatro NoD a Divadlo v Dlouhé.

Díky rekonstrukci za několik milionů korun se klub před dvěma lety dočkal zásadní renovace svého interiéru. V klubu byla posílena vzduchotechnika, zvýšila se kapacita a změn doznal i design celého prostoru.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...