130 let
Anna Calvi

Anna Calvi | foto: Reprofoto

Rudé rty Anny Calvi pozřou pražskou Lucernu

Kultura
  •   16:31
PRAHA - Britská zpěvačka, hráčka na elektrickou kytaru a autorka Anna Calvi představí ve čtvrtek 6. března v pražském Lucerna Music Baru tuzemskému publiku své aktuální druhé album.

Debut Anny Calvi nazvaný jejím jménem (2011) podpořil vřelým doporučením a účastí Brian Eno: do světa se rozletěla zpráva o potemnělé vášnivosti, která sálá z písniček drobné ženy s velkou elektrickou kytarou. Občas něco pochvalného křikl do médií Nick Cave, album bylo nominované na Brit Awards: debutantka se stala téměř okamžitě hvězdou.

Emocionální pouť krajinami

Druhá deska One Breath (vyšla v říjnu 2013) byla hotová za pár týdnů s předsevzetím, že se nesmí jednat o repliku. Asi jeden rok psala Anna zhruba 30 písniček v Londýně, natáčelo se ve Francii, míchalo v Dallasu v Texasu, během třítýdenní "bizarní" izolace v motelovém pokoji. Jedenáct písniček alba se dotýká mnoha témat a vlivů, od západoafrické hudby až k transformativním konceptuálním ideám skladatele Johna Adamse v Sing To Me, poctě Marii Callas. Je to emocionální pouť různými krajinami.

Anna Calvi k novému repertoáru, který představí v Praze, říká: "Chtěla jsem, aby na desce byla širší škála emocí, a chtěla jsem to vyjádřit v hudbě. Chtěla jsem tam mít ošklivost i krásu. Chtěla jsem, aby se kytary objevily při emocionálním vrcholu písně a ne během ní. Chtěla jsem pracovat s většími strukturami, takže jsem použila laděné perkuse a netypické struktury basy, bicích a kytary."

"Tentokrát jsem použila svůj hlas jako nástroj, jako dramatický prostředek, tak, jak to dělám s kytarou. Naučila jsem se, že silné momenty můžou být v tichém zpěvu. Některé riffy dělám hlasem, jako kontrast k jiným nástrojům."

zdroj: www.youtube.com

Calvi spolupracovala s producentem Johnem Congletonem, který vystavěl alba Amandy Palmer a Billa Callahana. Congleton sdílel její nadšení experimentovat a pomohl jí skladby dotáhnout. "Moje první album bylo jako vyjádření - ‘Tak tohle jsem já a jsem silná’, zatímco tohle spíš používá hudbu k tomu, aby dala smysl situacím, které se mi přihodily. Je mnohem osobnější."

Anna Calvi v roce 2012 vystoupila na letním festivalu Rock for People. Nyní, ve čtvrtek 6. března, v Lucerna Music Baru tuzemskému publiku představí své druhé album. Předskokanem bude český Kittchen, začátek je ve 20 hodin.

Autor: Lidovky.cz