Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rusko jí leželo u nohou. V nové minisérii se představí Helen Mirrenová jako Kateřina II. Veliká

Kultura

  5:00
PETROHRAD - HBO po velkém úspěchu Černobylu nasadí do nabídky další historickou minisérii. Seriál Kateřina Veliká (Catherine the Great) se zaměří na nejdéle vládnoucí ruskou carevnu. V titulární roli se představí oscarová herečka Helen Mirrenová. Datum premiéry zatím není známé.

Helen Mirrenová jako Kateřina Veliká. Minisérie Kateřina Veliká. Režie: Philip Martin. foto: SKY/HBO

Helen Mirrenová (Dravec, Dáma ve zlatém) znovu jako vládkyně celé země. Šlechtickou roli si vyzkoušela už ve filmu Královna (2006) režiséra Stephena Fearse, kde ztvárnila současnou britskou královnu ve dnech okolo tragického úmrtí princezny Diany. 

Helen Mirrenová jako Kateřina Veliká. Minisérie Kateřina Veliká. Režie: Philip...
Helen Mirrenová jako Kateřina Veliká. Minisérie Kateřina Veliká. Režie: Philip...

Ze zveřejněné ukázky je hned na první pohled patrné, že HBO se za svoje seriály rozhodně nebojí vydat velké částky peněz. Svědčí o tom velké davové scény s vojáky nebo bohaté interiéry.

Televize HBO novou minisérii chystá ve spolupráci se společností Sky. Hit Černobyl předvedl, že jsou minisérie nejspíše ta správná cesta - dávkované dobrodružství v několika málo dílech, určené pro diváky, kteří nemají tolik času. Kateřina Veliká se zcela jistě radioaktivní úspěch svého předchůdce pokusí napodobit. Má také jen čtyři díl, což je o díl méně než Černobyl.

Za Kateřinou Velikou stojí režisér Philip Martin. Ten má s aristokraty také zkušenosti, protože stojí za několika díly oblíbeného seriálu o britské monarchii The Crown (Koruna). 

Kromě Helen Mirrenové se v seriálu objeví v roli Grigorije Potěmkina herec Jason Clarke (První člověk, Dítě číslo 44). Hraběnku Praskovju Alexandru Bruceovou si zahraje Gina McKeeová (Nit z přízraků, Pokání). Kateřinina favorita Grigorije Orlova ztvární Richard Roxburgh. (Děti revoluce, Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny).