130 let
Alexandr Solženicyn

Alexandr Solženicyn | foto: Wikimedia: Verhoeff, Bert / Anefo

Rusové uctí velikána. ‚Kronikář‘ Gulagu Solženicyn má své muzeum

USA
  •   7:00
MOSKVA - V největším ruském lázeňském městě, Kislovodsku v podhůří Kavkazu, se otvírá muzeum zdejšího rodáka, slavného ruského spisovatele Alexandra Solženicyna, a to ve vile, ve které budoucí nositel Nobelovy ceny strávil část dětství, v letech 1920 až 1924.

Podle agentury TASS jde o „prakticky první“ Solženicynovo muzeum v Rusku. Vila roky chátrala, než na její opravu byly před pěti lety poskytnuty desítky milionů rublů ze státního rozpočtu.

Sám spisovatel prý nikdy nepomýšlel na vlastní muzeum, dokonce zakazoval veškeré debaty na toto téma. „Vždy říkal, že není slušné za života člověka pronést výraz muzeum. A říkával, že jeho muzeem jsou jeho knihy. Čili si myslím, že by (z otevření muzea) měl smíšené pocity: na jedné straně by se radoval, na druhé by se ostýchal,“ řekla vdova.

Solženicyn bude mít muzeum v USA

Solženicynovo muzeum má fungovat jako jedna z poboček Státního literárního muzea. Počítá se s tím, že bude nejen přibližovat spisovatelův život a dílo, ale bude i místem různých kulturních projektů.

Solženicyn svým dílem odhaloval nelidskost sovětského režimu, jež okusil na vlastní kůži. Na konci druhé světové války, v níž bojoval jako důstojník dělostřelectva a byl dvakrát vyznamenán, byl za kritické poznámky v korespondenci s přítelem na adresu sovětského vedení zatčen a na osm let skončil v nechvalně proslulém trestném táboře Gulag.

Dvacet let v exilu

Hrůzy Stalinských koncentračních táborů naplno odhalil ve svém nejslavnějším díle Souostroví Gulag. Po jeho zveřejnění na Západě byl v roce 1974 zatčen, zbaven občanství SSSR a vypovězen na Západ. Žil pak v Německu, ve Švýcarsku a v roce 1976 se usadil v americkém státě Vermont. Postupně na Západě vyšly všechny jeho romány Souostroví Gulag, V kruhu prvním, Rakovina. Do Ruska se vrátil v květnu 1994.

Bývalý disident a neohrožený bojovník za svobodu ke konci svého života vzbuzoval kontroverze svou xenofobií a příklonem k ruskému nacionalismu.

Spisovatel, který po okupaci Československa v roce 1968 prohlásil „je ostudné být Sovětem“, zemřel v srpnu 2008.

Autor: ČTK