130 let
Obraz Kazimira Maleviče Černý čtverec na bílém pozadí

Obraz Kazimira Maleviče Černý čtverec na bílém pozadí | foto: ČTK

Ruští experti zkoumají malby pod proslulým obrazem Kamizira Maleviče

Kultura
  •   18:44
MOSKVA - Ruští experti pokročili ve zkoumání legendárního obrazu Kazimira Maleviče Černý čtverec na bílém pozadí, jednoho z hlavních děl evropské umělecké avantgardy počátku 20. století. Zatímco mnozí odborníci dosud považovali obraz za produkt okamžité inspirace, podle nejnovějších zjištění bylo dílo zřejmě výsledkem dlouhého a promyšleného tvůrčího procesu.

Šéfka moskevské Treťjakovské galerie Zelfira Tregulovová na tiskové konferenci v Moskvě oznámila, že pod kompozicí černého čtverce jsou další dvě barevné geometrické malby, které je třeba prozkoumat.

Nápis tužkou na obraze, který byl dosud považován za Malevičovu signaturu, dešifrovali vědci jako text „Noční bitva černochů“. Jde pravděpodobně o odkaz na obraz francouzského umělce Alphonse Allaise z roku 1882 nazvaný „Noční bitva černochů v temné jeskyni“.

Malevičův Černý čtverec spatřil světlo světa právě před sto lety. Tvůrce ukrajinsko-polského původu je považován za průkopníka geometrického abstraktního umění a zakladatele svébytného uměleckého směru supermatismu. Černý čtverec, který je ve sbírkách Treťjakovské galerie, je považován za jeho přelomové dílo.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás