Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

S Dubliners mě hned tak neuslyšíte

Kultura

  7:00
Irská zpěvačka Róisín Murphy bodovala jako členka projektu Moloko světovými hity The Time Is Now nebo Sing It Back. 16. listopadu představí v Praze svůj sólový debut Ruby Blue, natočený s producentem Mathewem Herbertem.

Róisin Murphy. foto: ECHOReprofoto

Poslechněte si ukázku ze sólové desky Róisin Murphy: Roisin Murphy - Through Time

LN: Váš předchozí projekt měl velmi dobrý ohlas. Jsou dny Moloka opravdu sečteny?
Nevím, nikdy jsme si neřekli sbohem, spíš zatím nashledanou. Ale tipla bych si, že k ničemu podobnému hned tak brzy nedojde.

LN: S jakým pocitem Moloko opouštíte?
To víte, člověk si vždycky říká, že to mohl dotáhnout ještě dál, ale celkově jsem velmi hrdá na to, co se nám podařilo. Nakonec, víc než deset let patřím k hudebnímu byznysu, to je podle mě důvod k uspokojení. Neustále jsme se snažili objevovat něco nového. Když o tom tak přemýšlím, je mým hlavním pocitem z Moloka hrdost.

LN:Desku Ruby Blue, kterou přijedete představit do Prahy, svámi natočil athew Herbert. Vybrala jste si ho kvůli jeho remixům pro Moloko?
Přesně tak. naprosto jsem mu důvěřovala. Když jsme se pak setkali ve studiu, poznala jsem ho víc abyla to zajímavá zkušenost. Pracovat s ním je skutečně zábavné, ato nejen pro jeho neobvyklý přístup k technologiím. Mohla bych vám dlouze vyprávět, jak na desce použil zvuky předmětů, které každodenně používám, a jak mě to ze začátku překvapilo. Daleko důležitější pro mě ovšem je, jak nahrávka zní, že není zaměnitelná.

LN: Byl to jeho nápad, nakreslit váš hudební portét a použít kromě vašeho hlasu i věci, které vás obklopují?
Myslím, že ano, ačkoliv jsem vté době o něčem podobném přemýšlela. Ve studiu jsem si pak řekla: “Páni, točíme soundtrack kmému životu!” Ale na druhou stranu, první sólovka Róisín Murphy by přeci měla být osobní!

LN: Jak bude znít taková neobvyklá hudba naživo?
Samozřejmě to bude znít trochu jinak, než na desce, ale ne o moc. Hraje se mnou osmičlenná kapela, máme dechovou sekci, používáme živý sampling.

Róisin Murphy.LN: Dá se na to tancovat stejně dobře, jako na Moloko?
Určitě, vždyť si poslechněte písničky jako Sow Into You, Dear Diary, If We're In Love nebo Ramalama (Bang Bang)... Myslím, že ta deska je dost taneční a navíc stejně tak rozmanitá, jako bývaly nahrávky Moloka.

LN: Váš debut připomíná práci Briana Ena na albu My Life In The Bush Of Ghosts...
...vždyť je to taky můj oblíbená deska. A víte, že bydlím v Enově bývalém studiu? Líbí se mi jeho odvaha. Spousta lidí mi říká, zvlášť když přijedu domů do Irska a zpívám s tátou v hospodě lidovky: “Proč jednou nenatočíš na desku takovéhle písničky? Hezky zpíváš, každému se to líbí...” Někdy mě napadá, že bych to klidně udělala, ale větší část mého já se snaží o něco neobvyklého. Stejně, jako Brian Eno celá ta dlouhá léta.

LN: Takže vás prozatím s Dubliners nebo Chieftains neuslyšíme?
Hned tak ne, ale ale kdo ví - možná jednoho dne...

Autoři: