Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Šafrán se po letech sejde v Arše

Kultura

  11:00
PRAHA - Vlastimil Třešňák, Vladimír Merta, Dagmar Voňková, Jaroslav Hutka a další legendy českého písničkářství obnoví tento víkend volné sdružení Šafrán. Pro jediné vystoupení.

Písničkář Vlastimil Třešňák foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Jediný velký společný koncert se uskuteční v sobotu v Divadle Archa. Tvůrčí osobnosti ze Šafránu tvoří bez nadsázky zakládající a mimořádně úspěšnou generaci našeho moderního písničkářství. Na společném vystoupení se tak sejdou songwriteři a zpěváci, kteří ovlivnili několik generací publika, a to i přes dlouholetý boj s cenzurou a minimální možnost vydávat oficiální nahrávky.

Vystoupí klíčová trojice Šafránu, klasikové písňové poezie a protestsongu Jaroslav Hutka, Vladimír Merta a Vlastimil Třešňák, dále jedinečná kytaristka a živá nádoba přírodní energie Dagmar Voňková a zpěvák s citem pro nonsensovou poezii i spiritualitu Petr Lutka. Vystoupí i slovenská členka Šafránu, interpretka lidových (až na výjimky krvavých) balad Zuzana Homolová.

Koncert je jedinečnou příležitostí pro všechny, kdo se chtějí vrátit k momentům, v nichž se formovaly jejich životní hodnoty: atmosféře konfrontačních koncertů, ilegálních nahrávek, pašovaných alb, opisovaných samizdatů, hledání osobní svobody, písní jako živé a účinné sebereflexe. Zároveň chce představit jednotlivé tvůrce v ryze současném kulturním a společenském kontextu: i dnes jsou totiž schopni pádně, naléhavě a originálně oslovit.

Sdružení Šafrán

Neoficiální sdružení folkových písničkářů vzniklo v roce 1972. Díky cenné manažerské iniciativě Jiřího Pallase tak vznikla přátelská struktura, šitá na míru normalizační éře cenzury a zákazů. Klíčovými členy sdružení byli Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Vlasta Třešňák, Petr Lutka, Dáša Voňková, Zuzana Homolová, Vladimír Veit, Jan Burian a Jiří Dědeček. Sdružení pozvolna přestalo existovat okolo roku 1978; Hutka, Veit, Třešňák a Pallas byli v souvislosti s Chartou 77 donuceni emigrovat. Jiří Pallas poté založil ve Švédsku vydavatelství Šafrán 78, ve kterém vydával alba zakázaných písničkářů.

Koncert je uspořádán ve spolupráci s vydavatelstvím Galén, které v těchto dnech vydává hned čtyři šafránské tituly. Vychází především dvojalbový komplet Šafrán. Nahrávky 1968-1976, který tvoří všechny dochované studiové nahrávky, jež navzdory nepřízni doby vznikly. Dále vychází titul Jaroslava Hutky Tak jako květ (nahrávky pro Svobodnou Evropu z roku 1986) a koncertní dvojalbum Včerejší vydání dvojice Vladimír Merta a Jan Hrubý. Poslední z novinek jsou Třešňákovy „konopné pohádky“ The vole - Hraboš hrdina.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!