130 let

Santiniovo schodiště, Želiv. Festival Musica Figurata | foto: Musica Figurata

Santiniho Želiv a Žďár rozezní festival duchovní hudby Musica Figurata

Kultura
  •   6:00
Už pátý ročník festivalu duchovního umění Musica Figurata proběhne od 21. června do 17. srpna v Klášteře premonstrátů Želiv a v Zámku Žďár nad Sázavou. Letos ho ozdobí také dvě novodobé premiéry skladeb českých autorů.

Letošní ročník 21. června slavnostně zahájí hudební představení souboru Ritornello Loď bláznů v ambitu želivského kláštera. Dominantou programu festivalu budou premiéry skladeb českých autorů: Musica in Luctu – postní kantáta ze želivského archivu od řádového skladatele Anselma Fridricha, a kantáta Samuela Capricorna, rodáka z Žerčic u Mladé Boleslavi.

Festival Musica Figurata, koncert v kostele

Návštěvníkům se dále představí například soubory Capella Mariana, Musica Florea, Motus Harmonicus, Oktoich, Musica cum Gaudio či Collegium 419. Zajímavé koncerty nabídne také doprovodný program – mezinárodní letní škola duchovní hudby Convivium 2014, která se v želivském klášteře koná od 16. do 24. srpna.

Kromě hudby budou na programu i taneční představení, která proběhnou například v rámci spolupráce s festivalem Korespondance, pořádaným centrem choreografického rozvoje SE.S.TA ze Žďáru nad Sáza. 17. srpna pak festival zakončí seminář s ukázkami z dětské opery z terezínského ghetta Brundibár v podání Dismanova dětského rozhlasového souboru.

Socha anděla z želivského kláštera. Festival Musica Figurata

Musica Figurata nabízí umělecké zážitky umocněné výjimečným prostředím historických prostorů želivského kláštera. Festival tuto národní kulturní památku, ve které byl v minulosti zřízen internační tábor pro kněze a řeholníky a následně psychiatrická léčebna, otevírá veřejnosti a vrací jí původní kulturní život.

Autoři: hep, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás