Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Saúdská Arábie po 35 letech otevřela kina. Divákům hned nabídla nejhorší loňský film

Kultura

  18:00
DŽIDDA - V rámci reforem korunního prince Muhammada bin Salmána otevřela Saúdská Arábie po 35 letech komerční kina pro veřejnost. Filmy ale stále musí projít cenzurním sítem. Jako prvnímu se to povedlo snímku Emoji ve filmu, podle kritiků jednomu z nejhorších loňských filmů.

Snímek Emoji ve filmu, režiséra Anthony Leondise, měl 28. července premiéru ve Spojených státech a Kanadě. foto: Youtube/Totalfilm.cz

Jedno z prvních promítání pro veřejnost se událo ve městě Džidda. Diváci se mohli podívat hned na dva snímky za sebou, Emoji ve filmu a Kapitán Bombarďák. „Chtěli jsme tyhle filmy použít jako odrazový můstek pro budoucí promítání,“ sdělil Malmouh Salim, organizátor akce. Ani jeden z promítaných filmů nebyl žádným trhákem. O Emoji ve filmu se dokonce v kritických kruzích mluvilo jako o jednom z nejhorších filmů uplynulého roku. Na serveru Rotten Tomatoes má pouhých 9% složených ze 108 recenzí.

Nejhorší film všech dob? Snímek Emoji ve filmu je ‚nudný, cynický, zbytečný...‘

Promítalo se v rámci státem otevřeného kina, protože v zemi zatím stále nejsou žádní soukromí provozovatelé. První soukromá kina by se měla otevřít v březnu. Saudská Arábie nicméně plánuje otevření zhruba tří stovek kin do roku 2030.

Filmový recenzenti a zahraniční média nešetří kritikou filmu, který vypráví...
Emoji ve filmu

Na filmy bude ale v zemi stále platit cenzura. Ještě v prosinci oznámilo ministerstvo kultury, že filmy, které půjdou do kinodistribuce, budou cenzurně posuzovány dle platných nařízení.

Deník The New York Times také přinesl informace o tom, že minulý týden bylo poprvé po 35 letech ženám povoleno zajít si na stadion podívat se na fotbalovou hru.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...