Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sázavafest má novou scénu a hymnu od Basikové a Střihavky

Kultura

  15:30
Letošní 15. ročník festivalu Sázavafest nabídne ve Světlé nad Sázavou návštěvníkům kromě nového hlavního pořadatele také další hudební scénu. Přibude zóna pro návštěvníky s malými dětmi. Novinkou je také festivalová hymna s názvem Nad Sázavou. Nazpívalo ji seskupení Sázava klan s Bárou Basikovou, Kamilem Střihavkou, Michalem Malátným a řadou dalších umělců.

Sázavafest. foto: Reprofoto

Sázavafest se uskuteční od 30. července do 1. srpna ve světelském zámeckém parku. Diváci se mohou těšit na legendy tuzemské populární hudby i zahraniční hosty. Vystoupí německá formace Alphaville, britská skupina Kosheen nebo slovenský raper Rytmus.

Účast již mimo jiné potvrdili Tomáš Klus, Mig 21, Tata Bojs, Škwor, The Chancers, Sto Zvířat, Vypsaná Fixa, Michal Hrůza, Blue Effect, Vladimír Mišík, Václav Neckář, Wohnout, Xindl X nebo soubor Na stojáka v čele s Lukášem Pavláskem. Vystoupí i poslední vítěz kategorie Objev roku v anketě Český slavík zpěvačka Elis, skupina UDG nebo objevy internetu Atmo Music a Pavel Callta.

Podle ředitele festivalu Pavla Kloupara loni na Sázavafest přišlo nejméně 14.000 lidí, letos by vzhledem k většímu počtu zahraničních hostů mohla být návštěvnost ještě vyšší. Budoucnost festivalu vypadá podle něj dobře díky novému investorovi, jímž je jihlavská společnost Xanadu Catering. „Chceme ve Světlé zůstat i nadále, festival má dobré podmínky k dalšímu růstu. Můžeme pronajmout další plochy a zřídit nové scény,“ řekl Kloupar.

Festival oživí město, míní starosta

Přestože s podobně velkou akcí, jakou je Sázavafest, vznikají ve městě s necelými 7000 obyvateli i problémy, klady podle starosty Jana Tourka výrazně převažují. „Přijedou tisíce lidí, kteří utratí peníze u místních podnikatelů. Je to klidná, neagresivní zábava, ve městě je vidět celkové oživení. Samozřejmě se zvýší dopravní zátěž a hlučnost, ale to je i při jiných akcích, hlavně při slavné Světelské pouti, kdy je ve městě až 30.000 lidí,“ řekl Tourek.

Prohlídky zámku, který prochází rekonstrukcí, budou pokračovat i během festivalu. Lidé si budou moci vybrat z několika prohlídkových okruhů. Jedno celé zámecké křídlo bude vyhrazeno pro účinkující. „Zámek se rocku nebojí, myslím, že i naše zámecké strašidlo si začíná zvykat,“ řekla se smíchem majitelka zámku Helena Degerme, která se prý nejvíc těší na německou skupinu Alphaville.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!