Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Schiele se ztraceným obrazem byl vydražen za milion korun

Kultura

  9:55
VÍDEŇ - Portrét rakouského malíře Egona Schieleho od českého fotografa Antonína Josefa Trčky se na sobotní aukci vídeňské galerie Westlicht prodal za 43 200 eur (milion korun). Aukce historických snímků a fotoaparátů vynesla v přepočtu přes 60 milionů korun, píše agentura AFP.

Portrét rakouského malíře Egona Schieleho od českého fotografa Antonína Josefa Trčky foto: westlicht.at

Fotografie z roku 1914 zachycuje malíře stojícího před svým autoportrétem se svatozáří, který byl s největší pravděpodobností zničen během druhé světové války. Trčkův snímek je podle AFP zřejmě jediným, na kterém je dílo zachyceno.

Aukce historických fotoaparátů a snímků jedné z nejrenomovanějších galerií vynesla v přepočtu více než 60 milionů korun. Nejdražším artiklem byl fotoaparát Leica MP2 vydražený za 402 000 eur (10 milionů korun).

Mezi další fotoaparáty, které v dražbě slavily úspěch, patřila Leica z roku 1942 montovaná na za druhé světové války na německé bombardéry nebo fotoaparát Nikon vyvinutý v roce 1957 pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Většina dražených fotoaparátů se prodala za víc, než se původně čekalo.

Stejně úspěšná byla i aukce fotografií. Slavný snímek revolucionáře Ernesta Che Guevary od kubánského fotografa Alberta Kordy se vydražil za 12 000 eur a fotografie Marilyn Monroeové, kterou šest měsíců před její smrtí pořídil americký fotograf Bert Stern, vynesla 9600 eur.

Na prodej byly také snímky věhlasných světových fotografů včetně Davida Baileyho nebo Nan Goldinové.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...