Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Scorseseho nový film: 3D kouzla a rozbitý robot

Kultura

  15:00
Zatím nedokončený rodinný film Hugo představil režisér Martin Scorsese na filmovém festivalu v New Yorku. Ve filmu situovaném do Paříže 30. let hrají Jude Law, Johnny Depp či Sacha Baron Cohen.

Režisér Martin Scorsese produkoval i čerstvou gangsterskou ságu Bordwalk Empire. foto: Reuters

Tvůrce drsných gangsterských fresek Mafiáni a Casino svým novým dílem možná některé diváky překvapí: pod jeho vedením vzniká poetický, rodinně laděný film s vlídně starosvětským poselstvím o přátelství, nezávislosti a divech dětského světa.

Hravý snímek natáčený pro trojrozměrné projekce vypráví příběh sirotka žijícího na nádraží, který se díky odkazu svého otce ocitne ve světě plném záhad. Průvodcem je mu porouchaný robot, jehož mu otec zanechal. Předlohou filmu je knižní bestseller Briana Selznicka, který vyšel i v češtině pod názvem Velký objev Huga Cabreta. Kniha si o zfilmování doslova řekla, už její ilustrace totiž při listování vytvářejí filmový příběh.

Dobrodružství s hodinami a měsíc s raketou v oku

Martin Scorsese film pojal i jako poctu průkopníkům filmu. Diváci se dočkají například citace slavné scény, v níž Harold Lloyd visí na ručičkách hodin na budově mrakodrapu. Právě hodiny hrají v příběhu ústřední roli: hlavní hrdina, chlapec Hugo, se totiž živí jako jejich opravář.

Jednou z filmových postav je také francouzský filmařský nadšenec Georges Melies (v podání Bena Kingsleyho), vynálezce mnoha filmových triků a režisér více než pěti stovek titulů, který po krachu své filmové společnosti skutečně na pařížském nádraží prodával hračky. V Scorseseho snímku se objeví i nejznámější Meliesův filmový obraz - Měsíc s raketou zapíchnutou v oku.

Georges Melies: Cesta na Měsíc

Jako partnery pro dětské herce v hlavních rolích Martin Scorsese vybral mnohé známé tváře. Ve filmu se objeví Jude Law, Emily Mortimerová či Sacha Baron Cohen. Na seznamu herců figuruje i koproducent filmu Johnny Depp, nad jeho účastí prý ale visí otazník: jistý kníratý malíř sice Deppa velmi připomíná, kolují však zvěsti, že jej ve skutečnosti ztvárnil jiný herec.

Pracovní verze filmu, kterou Scorsese v New Yorku promítl, se podle tvůrců dočká ještě některých podstatných zásahů. Na dokončení čekají zvláštní efekty, soundtrack či titulková pasáž, ale patrně i střihová skladba snímku. Uvedení nedokončeného díla vzbudilo na newyorském festivalu nadšení, ale i překvapené reakce. Podle ředitele festivalu byl na této akci nedokončený film uveden naposledy v roce 1991.

Autoři: