Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sedmdesátník McCartney přichází s novým albem. Po šesti letech

Kultura

  12:00
McCartney vydává nové sólové album, které pojmenoval příznačně New. Jedná se o první řadovou kolekci nových skladeb britského hudebníka a bývalého člena Beatles od roku 2007.

Paul McCartney foto: Reuters

Jeho loňské album Kisses on the bottom tvořily hlavně interpretace písní, které McCartney poslouchal jako dítě. Nový počin New obsahuje 12 titulů, které navazují na tvorbu Beatles, Wings a jeho sólovou tvorbu a vyjadřují prý radost ze života. V roce 2011 vydal klasické album Ocean's Kingdom a v roce 2007 Memory Almost Full, což bylo jeho čtrnácté sólové album.

Nová deska je McCartneyho šestnácté sólové album a první od roku 2007, které obsahuje kompletně nové skladby. Jak uvedl v rozhovoru pro časopis The Guardian, velkou inspirací mu při skládání byla jeho žena, v pořadí třetí manželka Nancy Shevell. S Nancy, dnes třiapadesátiletou dědičkou velké speditérské firmy, se seznámil v roce 2007 a v říjnu 2011 se vzali.

"Je to šťastné období mého života, mám novou ženu. Dělat tohle album mě opravdu bavilo. Je vždy bezvadné mít šanci být ve studiu s novými písničkami a skvělými producenty. Hodně jsme se pobavili," říká sir Paul k vydání desky New.

Album produkoval jako výkonný producent Giles Martin, ve spolupráci s dalšími třemi producenty:  Ethanem Johnsem, Paulem Epworthem a Markem Ronsonem, který se mimo jiné staral o hudbu na McCartneyho poslední svatbě. I proto je podle McCartneyho slov jeho poslední album velmi různorodé: "pracoval jsem se čtyřmi producenty a každý z nich tam přinesl něco jiného."

Nechci kopírovat svou minulost, říká McCartney

Německému nedělníku Welt am Sonntag se McCartney svěřil, že by byl rád, kdyby ho posluchači vnímali bez minulosti u Beatles. "To by bylo jako krásný sen, kdyby nikdo nevěděl, co všechno jsem už udělal," řekl muzikant. "Většina lidí vnímá mé nové desky vždy jako pokračování celého díla. Mojí hlavní ambicí ale vždy je, abych nekopíroval svou minulost," zdůraznil McCartney. Už se prý při skládání písní přistihl při myšlence znovu složit něco jako novou Eleanor Rigby. "Ale pak se přece jen ozve vnitřní hlas, který říká: 'Raději to nedělej!' Takovým impulsům nesmím podléhat," říká McCartney.

Autoři: ,