Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Šéf České filharmonie couvnul, známého galeristu zatím nevyhodí

Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma. foto: Lidové noviny

PRAHA - Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma zůstane v čele instituce, kterou vede 15 let, přinejmenším do konce letošního roku. Řekl to na dnešní tiskové konferenci uspořádané nastupujícím ředitelem České filharmonie Vladimírem Darjaninem.
  12:03

V minulých dnech se spekulovalo o tom, že Darjanin po svém nástupu k 1. červenci již s Nedomou jako ředitelem galerie nepočítá. Nedomovi v minulých dnech vyjádřilo podporu několik tisíc lidí. Téměř ke dvěma stům jich dnes přišlo na tiskovou konferenci ředitele podpořit. Byli mezi nimi galeristé i umělci, například Jiří David, František Skála, Josef Bolf či Viktor Pivovarov.

Na portále Facebook vzniklo několik skupin, které šéfovi galerie vyjádřily skrze své uživatele - odborníky i laickou veřejnost - podporu. "Chtěl bych vám poděkovat za to, že díky vaší podpoře tady teď sedím. Došlo k určitému posunu, s panem budoucím ředitelem jsme jednali. Do konce roku mohu dokončit výstavní program, který jsem měl připravený. Co bude následovat, není zcela jasné. Připraven je výstavní program do roku 2012," řekl Nedoma. Sklidil velký potlesk těch, kdo ho přišli podpořit. Dodal, že pokud by v galerii zůstal, odešel by nejpozději v roce 2013.

Nastupující ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin jednal s Nedomou již minulý týden. Jakmile se objevily informace o tom, že s ním v čele Galerie Rudolfinum po svém nástupu do funkce nepočítá, vyvolaly negativní ohlas v širokých odborných kruzích. Mnoho organizací a institucí i studentů, galeristů a umělců připomínalo Nedomův přínos nejen pro galerii, ale pro celou tuzemskou výtvarnou scénu. Do jednání vstoupilo i ministerstvo kultury v osobě ředitele odboru umění Františka Zborníka, který se s oběma muži sešel v úterý.

Vladimír Darjanin

Vladimír Darjanin

Darjanin dnes nechtěl vysvětlit, proč vůbec ještě před svým  nástupem uvažoval o změně ve funkci ředitele galerie. "Je to za  námi. Nerad bych to rozpitvával, nakonec jsme se dohodli," řekl. O tom, jak budou oba ředitelé spolupracovat, chce Darjanin informovat za tři měsíce. "Teď začneme debatu, jak to naplňovat. ... Život je velký kompromis a myslím, že jsem ho teď udělal hodně," uvedl.

Darjanin pravděpodobně vidí ve výsledcích práce galerie ekonomické rezervy. V materiálu, který připravil pro novináře, píše, že galerie "jako by snížila důraz na marketing", ale "dle dostupných materiálů si vede dobře jak po stránce obsahové, tak určité ekonomické výtěžnosti". Nechtěl tato svá tvrzení ani na opakované žádosti novinářů nikterak upřesnit.

Nedoma připomněl, že galerie končila v uplynulých letech vždy se zlepšeným hospodářským výsledkem. "Přidat" na marketingu je podle něj možné vždycky, záleží na penězích, které jsou k dispozici. Řekl, že neví, co znamená termín "oslabit marketing". "Musím protestovat proti tomu, že by základním kritériem hodnocení galerie měla být takzvaná výtěžnost," uvedl. Principem galerie jako státní příspěvkové organizace je za státní a další peníze poskytovat lidem kulturní, duchovní hodnoty a teprve ve druhém sledu jako doplňkový ukazatel sledovat takzvanou výtěžnost, dodal.

Program do roku 2012

Výstavy v Rudolfinu

30. ledna do 5. dubna proběhla například originální výstava "oživlých obrazů" Andy Warhol - Motion Pictures, vloni vystavoval také americký fotograf Gregory Crewdson, uskutečnila se také největší výstava Neo Raucha s názvem Neue Rollen. V současnosti je v Rudolfinu k vidění Damien Hirst: Život, smrt a láska a Spodní proud / Undercurrent. Více informací o výstavách najdou zájemci na www.galerierudolfinum.cz.
Nedoma z galerie vybudoval významnou instituci pracující stylem kunsthalle, tedy pořádáním dočasných výstav, nikoli budováním sbírek. Za 15 let existence si galerie vydobyla pevné místo na tuzemské výtvarné scéně. Zaměřuje se na současné umění světové i české, snaží se hledat nové souvislosti v díle umělců již známých nebo výtvarníků mladých, případně dosud opomíjených. K nejvýznamnějším autorům, které galerie představila v minulosti, v mnoha případech v českém prostředí poprvé, patří Louise Bourgeois, Cindy Sherman či Nan Goldin.

Nedoma Darjaninovi představil výstavní program do roku 2012, který i do budoucna slibuje významné představitele světového umění. V plánu byly přehlídky Juliana Schnabela, Billa Violy či Matthewa Barneyho. Historik Otto M. Urban připravuje výstavu reflektující dekadentní tendence v současném umění a výstava Indian Highway má představit současné indické umění.

Rudolfinum

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...