Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Šéfdirigent kritizuje podmínky v Národním divadle

Kultura

  18:36
PRAHA - Šéfdirigent orchestru Národního divadla v Praze Tomáš Netopil je nespokojený s platy hráčů i se zastaralými hudebními nástroji, které mají k dispozici.

Dirigent Tomáš Netopil foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Z těchto důvodů také již několik měsíců váhá s prodloužením své smlouvy v divadle. Pokud by měl ve funkci dále pokračovat, muselo by se výrazně zlepšit finanční ohodnocení hráčů orchestru ND. Netopil nastoupil do Národního v září 2009, smlouva mu končí letos v červnu.

"Nástrojové vybavení se neobnovuje. Kontrafagot, který je po záplavách, je asi z roku šedesát a na ten se musí hrát. Všechny dechové nástroje už jsou dávno po smrti. Je to situace tristní," uvedl šéfdirigent.

Už delší dobu nejen kvůli tomu vyjednává s ministerstvem kultury, a jestliže se dohodnou, rád prý zůstane. "Pokud ne, tak bych s orchestrem dál pracovat nechtěl. Ne proto, že bych s nimi nechtěl pracovat, ale proto, že už je znám, vím, kde jsou limity, kde jsou jejich dobré stránky a chtěl bych je dále rozvíjet," poznamenal.

"Neustálá hra na kompromisy"

Průměrný plat hráče v orchestru "zlaté kapličky" se pohybuje podle Netopila okolo 21 tisíc korun hrubého, avšak někteří si prý vydělávají jen 14 tisíc a musejí si přivydělávat i mimo obor. Netopil považuje tento stav "za neustálou hru na kompromisy", na niž už nechce přistoupit. Pracovní podmínky se mohou odrážet i na výkonech orchestru, které občas negativně hodnotí i hudební kritika.

Národní divadlo se 1. ledna majetkově propojilo se Státní operou Praha . Do funkce nastoupil také nový šéf opery ND Slovinec Rok Rappl, jeho předchůdce Jiří Heřman zůstane v uměleckém vedení až do této sezony. Ministerstvo by chtělo reformou účelněji vynakládat zejména finanční prostředky a vybudovat také silný baletní a operní národní soubor. Přesná koncepce kontroverzního projektu však ještě není známa, vedení divadla také několikrát odložilo zveřejnění dramaturgického plánu.

Plánovaná transformace má zachovat uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů ND a SOP. To odmítají odborové organizace SOP, část odborné i laické veřejnosti, která se podepsala pod petici. Tyto výhrady podpořil ve čtvrtek i sněmovní petiční výbor a požádal ministerstvo kultury, aby do konce května přehodnotilo transformační kroky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!