Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Šeherezáda aneb Když se jedna noc nesnesitelně protáhne

Kultura

  20:00
PRAHA - Kdo uvěřil televizi Nova, že neuvidí čtyřikrát týdně v hlavním vysílacím čase klasickou telenovelu, naletěl. Tisíc a jedna noc je telenovela jako vyšitá. Pohádkový Istanbul, drsný Onur a jemná a nešťastná Šeherezáda.

Tisíc a jedna noc foto: efan.eu

Nova spoléhá na to, že čeští diváci propadnou turecké exotické lásce a nic víc řešit nebudou. Miliony příznivců z Bulharska, Chorvatska nebo Slovenska udělaly z tohoto seriálu téměř kultovní záležitost. Česká republika se k této "sektě" určitě brzo přidá.

Jedna noc nestačí
Architektka Šeherezáda má pětiletého syna nemocného leukemií a musí na léčbu svého malého Kaana sehnat spoustu peněz. Přátelé jí pomoct nemůžou a bohatá rodina jejího mrtvého manžela ji nesnáší. Šeherezáda má tedy problém. A to tak velký, že kývne na návrh svého šéfa Onura. Chladný manažer, jehož tvář neustále zdobí třídenní strniště, jí dá přesně tolik peněz, kolik potřebuje.

Je tu samozřejmě "ale", a to s velkým A. Naše nebohá Šeherezáda s ním musí strávit jednu noc. Peníze pak dostane hotově na dřevo a tím má celá transakce skončit. Jak ale napovídá název celého seriálu, jedna noc z toho rozhodně nebude. Onur se do Šeherezády zamiluje, ale jak to tak u mužů (a to nejen tureckých) bývá, zprvu o tom chudák vůbec neví. Tím vzniká pevný základ pro následné citové a vztahové veletoče, které dělají z telenovel vydatnou duševní potravu mnohých žen od Ankary po Spišskou Novou Ves.

Tisíc a jedna noc


Jak je těžké zahrát Onura
V seriálu Tisíc a jedna noc se neodehrává klasický milostný trojúhelník, tady máme rovnou čtyřúhelník. Architektonická firma, kde pracuje Šeherezáda, má dva neústupné manažery, Onura a jeho nejlepšího kamaráda Kerema, a dvě hlavní architektky, Šeherezádu a její kamarádku Bennu.

A teď se to začíná proplétat. Kerem chce Šeherezádu, na tu si samozřejmě tajně myslí zmatený Onur. Kerema ale tajně miluje stydlivá Bennu a Šeherezáda je mimo. V hlavě má jen svého syna, dokud si nevšimne Onura.

Tenhle Onur vůbec stojí za zvláštní pozornost. Není to ten klasický "mexický" krasavec, který své city dává najevo tím, že mu začne cukat ve svalnatých rukách. Onur ženy doslova nesnáší, nese si s sebou trauma z mládí a nemůže se zbavit dojmu, že každá žena je svým způsobem prostitutka; to opravdu několikrát řekne, a je tedy lepší se všem tureckým černovláskám vyhýbat obloukem. Naštěstí pro diváky ale zjistí, že "Šeherezáda je jiná".

Tisíc a jedna noc

I když má Onur-postava velký potenciál k tomu, aby vyjadřoval spoustu sladkých i hořkých emocí, nevyjadřuje vůbec nic. Ještěže nám pomáhají orientální znělky, abychom se v tom trochu vyznali.
Zdá se totiž, že Onur-herec má problémy s mimickými svaly v obličeji. Na jeho tváři se mění pouze dva pohledy. Onur první má vykulené oči, pootevřenou pusu a nehne ani brvou. Rozhodně při tom nevypadá inteligentně, natož třeba svůdně. Nebo má vykulené oči, ale zavřenou pusu a naprosto nezúčastněný pohled. Onur se tváří stejně chladně, když na někoho křičí, když si povídá se svou matkou anebo když má být zrovna okouzlený Šeherezádou. Rozhodně by byl lepší sériový vrah v nějaké kriminálce než svůdník v telenovele.

A aby toho nebylo málo...
A jak vypadá takový typický rodinný život v Tisíci a jedné noci? V luxusním sídle zpívá Onurova matka smuteční píseň za manžela, který zemřel v posteli jiné. V dalším domě, tentokrát mramorovém paláci, žije rodina Šeherezádina mrtvého manžela.

Tisíc a jedna noc

Tu řídí samozřejmě starý otec, který má neustálou potřebu všem vysvětlovat, že jídlo je posvátné a nesmí se s ním plýtvat. Všichni příchozí ho líbají na starou ruku a manželka mu říká pane. Když si jeho žena vyjde někam ven, je z toho obrovský problém. Nejste dobrou ženou, zuří starý pán a ukazuje na nebohou vyděšenou manželku třesoucím se prstem.

Televize Nova velkolepě hlásala, že seriál Tisíc a jedna noc vyvede diváky z každodenních starostí. Jak to chce udělat, když prvních pár dílů člověka doslova citově ubíjí? Šeherezáda totiž nemá zrovna lehký život. Manžel se jí zabil, syn je nemocný, rodinu nemá, a aby toho nebylo málo, vedle modlení se k Alláhovi za malého Kaana musí ještě řešit Onura. (Dramatická orientální znělka.) Koho by těšilo, že vidí malé dítě v nemocnici, věčně plačící Šeherezádu a mrtvolně se tvářícího Onura...

Tisíc a jedna noc


Seriál Tisíc a jedna noc v České republice ještě ani pořádně nezačal a už má odkaz na Wikipedii. Vzniklo i několik narůžovělých internetových stránek, kde vedle Šeherezády a Onura blikají srdce. Televizi Markíza pak Češi málem vyhrožují, protože na staré díly Tisíce a jedné noci jde koukat jen na území Slovenské republiky. (Tragická orientální znělka.)

Naší vlastí se už prohnalo několik telenovel, většinou měly jen ten vliv, že pár matek dalo svým holčičkám jméno jako Esmeralda nebo Natálie podle Divokého anděla. Jestli telenovela Tisíc a jedna noc zapůsobí na divačky stejně, můžeme se těšit, že za pár let budou ve školkách malé Šeherezádky.