Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Selfie-šamanka Cindy Shermanová vystavuje v Berlíně své originální autopotréty

Kultura

  6:00
BERLÍN - Jedenašedesátiletá newyorská fotografka Cindy Shermanová se proslavila svými konceptuálními, stylizovanými autoportréty. Ve svých dílech experimentuje s kostýmy a makeupem výjimečným, znepokojujícím způsobem. Výsledkem jsou nadčasové, groteskní charakterové studie, jejichž reprezentativní vzorek v počtu pětašedesáti velkoformátových fotografií je nyní k vidění v berlínské galerii Me Collectors Room / Olbricht Foundation.

Cindy Sherman, 2004 foto: Courtesy of the artist and Metro Pictures New York

Cindy Shermanová pracuje převážně v sériích a cyklech, je sama sobě modelkou i tvůrkyní. Ve svých dílech zobrazuje vlastní tvář i celé své tělo. Berlínská výstava, prodloužená až do 28. srpna, přináší reprezentativní průřez tvorbou tvéto výrazné umělkyně téměř ze všech etap její kariéry. Ta započala v 70. letech černobílou sérií „Untitled Film Stils“, v nichž Shermanová ztělesnila řadu stereotypních ženských postav z 40. a 50. let, pózujících ve stylu filmových záběrů.

Cindy Sherman, Untitled Film Still, 1979

V 80. letech se její tvorba změnila směrem k plné barevnosti a velkým formátům - průlom znamenala její série Centerfolds. Série provokativně evokující portréty z Playboye ukazovala ženy v nejrůznějších stavech záhadné emocionální krize. Podobně záhadná nálada panovala i v sériích Fairy Tales (Pohádky) a History Portraits/ Old Masters (Historické portréty/ Staří mistři), ve kterých Shermanová znovu stvořila a překroutila postavy a scény ze světových pohádek a klasických portrétů, často za pomoci loutek a umělých doplňků.

Předimenzované zuby, umělohmotné blonďaté vlasy a jednoduchost ženy v domácnosti přinesly postavy z další série „Hollywood/ Hampton Types (200-2002), zatímco žertovně nadpřirozenou stranu převleků ukázala v sérii Clown (Klaun, 2003-4).

Shermanová ve své tvorbě kombinuje sociálně kritický přístup ke svazujícím kulturním stereotypům s vtipnou i horrorovou analýzou současných subkultur.

Výstava v muzeu Me Collectors Room nadace Olbricht Foundation (Auguststrasse 68, 10117, Berlín) potrvá do 28. srpna.

Cindy Sherman, 1981
Cindy Sherman, 2008

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor: