Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Semafor možná bude kabaret na zájezdu

Kultura

  20:13
PRAHA - Již téměř dvacet tisíc podpisů má petice Za Prahu kulturní, která vyjadřuje nesouhlas s grantovou politikou města a zásahy radního pro kulturu Milana Richtera. Zastupitelé města požadavky odmítli a petici dosud neprojednali. Vázne i komunikace s primátorem Bémem.

Jiří Suchý foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

Iniciativa připomněla, že Richter chce provést v deseti divadlech audit, přičemž náklady na jednu scénu mají činit neuvěřitelné dva miliony korun. Včera to uvedli zástupci Inciativy pro kulturu. Ti organizují i Dny neklidu, které startují 25. 5. Program zahrnující hudební vystoupení i výtvarné akce má upozornit politiky, že občanům není jedno, jak nakládají s veřejnými prostředky.

DJ Milan: Poslechněte si skladbu

Šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal oznámil, že Dny neklidu zahájí koncert na piazzettě u historické budovy. „Vedení české první scény petici podporuje. Domnívám se, že situace v pražské kultuře se netýká jen divadel metropole, ale celé společnosti,“ řekl. Upozornil, že ND organizuje 28. 5. panelovou diskusi na téma Kultura a společnost.

Jiří Suchý, jehož Semafor je grantovou politikou vážně ohrožen, je znepokojen tím, že radní Richter šíří polopravdy. „V jeho tvrzeních je vždy zrnko pravdy a to je nebezpečnější, než kdyby lhal.“ Suchý uvedl, že pokud se situace nezmění, své divadlo přemění na kabaretní zájezdové sdružení. Poslední premiéru Děti kapitána Granta označil za takový kabaret. „Výborně jsme se bavili na konto magistrátu a na závěr jsme měli půlhodinový potlesk vestoje, kdy tleskali ministr kultury i starosta Prahy 6.“

Členka grantové komise Yvonna Kreuzmannová připoměla, že komise rozhodla 11. 2., přesto subjekty stále nemají peníze na svém účtu. „Je to taktika, jak znechutit a otrávit,“ dodala. Oblíbenost radního Richtera mezi umělci dokládá i skladba DJ Milana, který pohotově našel styčné body mezi projevem Milouše Jakeše na Červeném Hrádku a radního Richtera a namixoval je s hudebním doprovodem. Tím vznikla originální skladba.

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč