Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Semafor v hotelu Modrá hvězda

Kultura

  17:44
PRAHA - Týden před premiérou pozvali autor a aktéři nového kusu veřejnost do Semaforu na zkoušku. S kapelou Blue Star dali nahlédnout, jak zamýšlejí připomenout válečné písně z obou stran barikády.

Jiří Suchý foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Dnes večer v hotelu Modrá hvězda se jmenuje novinka, kterou na příští středu a čtvrtek chystají v premiéře v pražském Divadle Semafor. Na své by si měli přijít především vyznavači hudby čtyřicátých let minulého století, nic však nebrání ani mladším, jejichž uchu lahodí swing v tradičním podání i v interpretaci okořeněné lehkou nadsázkou.

Jiří Suchý se protentokrát rozhodl s orchestrem Blue Star, který se věnuje hudbě 30. a 40. let 20. století, připomenout atmosféru let válečných. „Sám jsem tu dobu zažil a písničky, které v šedi oněch nelehkých časů lidem zpříjemňovaly život, jsem poslouchal,“ říká. „A nebyly to jen písně tuzemské. Na obou stranách barikády se umělci o něco pokoušeli, věděli o sobě a mnohdy se navzájem i ctili,“ upřesňuje svůj záměr připomenout zdejší protektorátní tvorbu, ale také písně německé, sovětské, britské a americké.

Rudoarmejec a „čistá rasa“ Na zkoušce se viditelně potěšen promenoval oděn ve stejnokroj rudoarmejce (v jeho podání se můžeme těšit například na ruskou píseň Cesta na Berlín) a nahlas přemýšlel, zda najde vhodný úbor k (pro tuto příležitost) zářivě německé vizáži Jitky Molavcové, která kromě jiných skvěle zpívá i hit někdejší hvězdy Mariky Rokk Musik, Musik, Musik. („Možná se vecpu do smokingu, který mám doma,“ uvažoval Jiří Suchý.)

Koncertní pásmo protkané dialogy (v jednom případě i trialogem) hudebně obhospodařuje Blue Star v čele s akordeonistou Václavem Markem. Písně v autentických aranžmá zpívají elegantní Melody Sisters se sympatickým Pavlem Švestkou, semaforské barvy zastupují dobově adekvátní Michal Stejskal a pochopitelně též dvojice Suchý–Molavcová. Zní čeština, němčina, angličtina i ruština, překvapení nejsou vyloučena.