Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Severské filmy přicházejí. Švédský dokument Greta zahajuje on-line přehlídku Scandi

Dokument Greta. foto: SCANDI

PRAHA - Filmovou přehlídku Scandi konanou on-line od pondělí 25. ledna ve virtuálním kinosále Edisonline otevře švédský dokument o aktivistce Gretě Thunbergové. Diváky do 31. ledna čekají čtyři premiéry doplněné stejným počtem starších snímků a desítky dalších skandinávských filmů různých žánrů a témat ve videotéce. Během týdne nabídne sedmý ročník Scandi filmy, které aktuálně definují nejen severskou kinematografii, ale také zpracovávají ožehavá témata.
  12:00

Přehlídku zahájí dokument Greta o kontroverzní aktivistce Thunbergové, kterou podle ředitele společnosti Film Europe Ivana Hronce lidé buď upřímně nenávidí, nebo milují. Téma doplní islandský snímek Žena na válečné stezce o další svérázné ženě, které není osud jejího města lhostejný.

Film Shorta.
Film Rytíři spravedlnosti.

Krize realit je zastoupena filmem Rytíři spravedlnosti s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli. Jde o novou černou komedii režiséra Anderse Thomase Jensena, která letos zahájí Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu. Promítání doplní režisérův starší snímek s Mikkelsenem v hlavní roli O kuřatech a lidech.

Na krizi etnik a politiky poukazuje film Hejtři, dokument o islandské BDSM kapele Hatari, která se snažila svou účast v soutěži Eurovize v Tel Avivu využít k poukázání na problémy mezi Izraelem a Palestinou. Snímek pořadatelé promítnou společně s dalším dokumentem Pěkně tučná sebeláska, který byl uveden na minulém ročníku. Komunitní úroveň představí Shorta, film o bojích mezi policejní složkou a obyvateli ghetta. Téma policie a organizovaného zločinu nabídne i starší film Darkland.

Rodinnou krizi ukáže obnovená premiéra filmu Thomase Vinterberga Rodinná oslava. Tuto premiéru doplní jeho úspěšný snímek Chlast, který ovládl loňské udílení Evropských filmových cen. Odnesl si hlavní cenu pro film roku, získal ale rovněž ocenění za režii, za scénář a za mužský herecký výkon pro Madse Mikkelsena.

Festival se uskuteční ve virtuálním kinosále a videotéce Edisonline. Za jednodenní vstupenku divák zaplatí 100 korun a jako bonus získá dvoutýdenní přístup do videotéky, kde najde další filmy. Po skončení přehlídky se první únorový týden Scandi přesune do projektu #kinaspolu, který bude během týdne denně nabízet dva severské filmy premiérově uvedené na Scandi. Více informací a program se nachází na stránkách festivalu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!