Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Síla čínského filmového trhu. Vlčí válečníci 2 jsou nejvýdělečnějším světovým filmem

Kultura

  18:00
Snímek Vlčí válečníci 2, hollywoodský akční film na čínský způsob, šel do kin po celém světě, ale největší pozornosti se mu dostalo pochopitelně v Číně. Síla čínského trhu je ale taková, že se ze snímku stal celosvětově nejvýdělečnější film minulého týdne. Zároveň už teď jde i o nejvýdělečnější čínský snímek všech dob.

Snímek Vlčí válečníci 2. Leng Feng (Wu Ťing) nejdříve střílí a až potom se ptá. foto: Beijing Culture

Akční snímek režiséra Wu Jinga si na nic nehraje. Je to velmi přímočará akční eskapáda ve stylu Ramba. Film je zároveň plný čínské propagandy a tolika patriotismu, kolik se do ráže devíti milimetrů vejde. Vlčí válečníci 2 měli v Číně premiéru minulý týden a strhlo se po nich hotové šílenství. Snímek za týden vydělal více než 1,6 miliardy čínských jüanů (zhruba 5,3 miliardy korun). Třeba v severní Americe si přišel jen na něco přes 10 milionů dolarů.

Leng Feng (Wu Ťing) je voják tělem i duší. Vrátí se do svého rodného města a zjišťuje, že je v troskách. Zjistí, že za to můžou zkorumpované paramilitární složky. Feng ale musí vypátrat zločince k jejich prameni, který se nachází v Africe. Připočtěte do toho záchranu důležitého doktora a jeho krásné dcery, která po Fengovi pokukuje, a je tu akční film po vzoru amerických osmdesátkových klasik.

Síla čínského trhu je taková, že film katapultovala na přední místo žebříčku světově nejvýdělečnějších filmů. Na druhé místo se z trůnu přesunul válečný velkofilm Dunkerk režiséra Christophera Nolana. V domácí Číně film rozdrtil dosud nejvýdělečnějí snímek The Mermaid (Mořská víla, Mei ren yu) režiséra Stephena Chowa. To se mu podařilo za pouhých 12 dní.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč