130 let

Generál Scheisskopf (George Clooney) se nebojí zařvat. Seriál Hlava 22 (2019). | foto: HULU

‚Šílenství je nakažlivé.‘ V seriálové Hlavě 22 bude na vojáky pořvávat George Clooney

Kultura
  •   16:00
Kam až vojáci zajdou, aby se vyhnuli nelogickým povinnostem a kocourkovskému armádnímu systému? Odpověď divákům přinese minisérie Hlava 22, který se nyní představuje v první ukázce. Mezi důstojníky mihnou například známé tváře George Clooneyho a Hugha Laurieho. Seriálové bombardéry poprvé vzlétnou 17. května.

Hlava 22 je odstavec vojenského řádu o možnosti uvolnění z plnění služby. Je třeba uznat vojáka nepříčetným a zároveň on sám musí podat žádost - tím ovšem dokáže, že je příčetný. To je ale jen jedna z nástrah, které si armádní systém přichystal na osádky amerických bombardéru na malebném italském ostrůvku Pianosa.

Kapitán Yossarian (Christopher Abbott). Seriál Hlava 22 (2019).
Hugh Laurie jako major De Coverley. Seriál Hlava 22 (2019).

Válka naruby

Jeden z nejznámějších satirických a protiválečných románů Hlava 22 napsal americký spisovatel Joseph Heller jako svou prvotinu v roce 1961. Kniha je často přirovnávána k Haškovým Osudům dobrého vojáka Švejka.

Děj je sledován očima kapitána Yossariana (Christopher Abbott), který o nasazování vlastního života v nebezpečných letech není zrovna přesvědčený. Snaží se tak spolu se svou kamarádskou partou flákačů letecké povinnosti vyhýbat. Nepomáhá jim v tom ani to, že jsou jejich nadřízení důstojníci úplní břídilové. Například generála Scheisskopfa (George Clooney) zajímají jen vojenské přehlídky, zatímco jeho žena spí s ostatními vojáky. U majora De Coverleyho (Hugh Laurie) zase nikdo neví, jaké je jeho křestní jméno. Nikdo také neví jaké jsou u letecké jednotky vlastně jeho povinnosti.

‚Luke Skywalker‘ se bije za templáře. Seriál, kterému shořely kulisy, přichází s druhou sérií

Za seriálem stojí scenáristická dvojice Luke Davies (Beautiful Boy, Lion) a David Michôd (Pavouk, Kuše). George Clooney, který si v seriálu zahrál, je také jeho výkonným producentem.

Hlava 22 se dočkala řady divadelních adaptací a také jedné filmové. tu natočil v roce 1970 režisér Mike Nichols (Absolvent, Kdo se bojí Wirginie Woolfové?). Diváci v něm mohli spatřit alana Arkina, Jona Voighta, Orsona Wellese, Antohonyho Perkinse a další.

Autor: Jaroslav Totušek