Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Simpsonovi už kolují na internetu

Kultura

  17:11
PRAHA - Jediný den po české premiéře už se na internetu objevila pirátská kopie amerického animovaného filmu Simpsonovi. Nelegální kopie byla pořízena přímo v kině a podle České protipirátské unie jde o první únik tohoto typu na území České republiky, řekl Ladislav Hrabě, ředitel společnosti Bontonfilm.

Homerův pokus osvobodit rodinu dopadl neslavně. foto: BontonfilmReprofoto

"Tento případ poškodil dobré jméno České republiky i v zahraničí. Podle vyjádření společnosti Fox International, která je součástí News Corporation, to bude především znamenat zpřísnění bezpečnostních opatření pro český filmový trh," uvedl Hrabě.

ČPU nyní podle Hraběte postupně likviduje internetové odkazy na uložené soubory a společně s Bontonfilmem připravuje trestní oznámení na neznámého pachatele.

Film je podle diskuse na serveru možné stáhnout na několika privátních výměnných sítích. Kvalita obrazu údajně není příliš dobrá, ale zvuk s dabingem uživatelé hodnotí jako poměrně kvalitní. Velikost souboru je kolem 700 megabytů, což je přibližně kapacita jednoho klasického CD.

Podobné úniky filmových trháků krátce po premiéře nejsou ojedinělé. Nedávno se například objevily na internetu Vratné lahve Jana a Zdeňka Svěrákových. Pozoruhodné na tomto případu bylo, že na web unikla originální verze určená pro vnitřní potřebu ministerstva kultury.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!