Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sir Parker zahájil Febiofest

Kultura

  9:21
PRAHA - Patnáctý ročník filmové přehlídky Febiofest zahájil britský režisér sir Alan Parker. Převzal cenu Kristián za přínos světovému filmu. Trofej se mu zdála „poněkud nebezpečná“.

Britský režisér Alan Parker a ředitel Febiofestu Fero Fenič. foto: ČTK

Febiofest odstartoval ve čtrnácti sálech pražského multiplexu Village Cinemas Anděl, filmová přehlídka potrvá v metropoli do 4. dubna, poté bude pokračovat ozvěnami v regionech. Letos nabídne na dvě stě padesát filmů, především jde o novinky světové tvorby, dominují filmy ze všech koutů Evropy, ale i americká nezávislá tvorba nebo snímky Latinské Ameriky či Asie.

Umělecké ambice i divácký úspěch
O slavnostní zahájení se postaral respektovaný britský filmař sir Alan Parker, který sklízel úspěchy se svými hudebními snímky Pink Floyd: The Wall, The Commitments, Fame nebo Evita, ale i s dramaty jako Angel Heart, Andělin popel, Život Davida Galea, Birdy nebo Hořící Mississippi.

„Ve filmech Alana Parkera se v tom nejlepším smyslu snoubí umělecké ambice s diváckostí,“ uvedla čtyřiašedesátiletého tvůrce programová ředitelka Hana Cielová. Sir Alan Parker pak z rukou pražského primátora převzal cenu Kristián za přínos světovému filmu.

„Děkuji za pozvání na festival a děkuji za cenu. Budu si muset vymyslet nějakou dobrou výmluvu, až budu nastupovat do letadla, tahle trofej vypadá dost nebezpečně,“ řekl na adresu ceny Alan Parker. Poté uvedl svůj snímek The Commitments, příběh hudební skupiny, který byl v anketách vyhodnocen jako nejoblíbenější irský film všech dob.

Tvorbě Alana Parkera, který do České republiky přicestoval poprvé, je dnes věnován na Febiofestu jeden sál, vedle snímku The Commitments si diváci mohou připomenout jeho slavné filmy Půlnoční expres, Angel Heart a Pink Floyd: The Wall. Britský režisér, který spoustu svých filmů natočil v Hollywoodu, přicestoval do Prahy dobře naladěn a připraven diskutovat o své práci nejen s novináři, ale i s diváky.

Podpora vítězného filmu: 10 tisíc eur
Novinkou letošního ročníku Febiofestu je zavedení soutěže, z níž vzejde nejlepší mladý evropský film - ten bude odměněn finanční částkou deset tisíc eur - polovinu získá tvůrce snímku, druhou dostane potenciální český distributor oceněného titulu. Vítězný snímek bude vybírat porota složená z třiatřiceti diváků, jejíž skladba se snaží kopírovat sociální rozvrstvení českého filmového publika.

Víkendový program Febiofestu pak nabídne například profil Magdy Vášáryové, která osobně představí čtyři snímky. Filmoví fanoušci se mohou těšit také na návštěvu americké režisérky Niny Menkesové, již předchází pověst kontroverzní umělkyně.

Třetí osobností víkendového programu je opět žena: mladá francouzská herečka Isild Le Bescoová, která se úspěšně prosazuje také jako režisérka. S jedním ze svých filmů se bude snažit prosadit i ve festivalové soutěži.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!